Grecia 2020! Pe motor! Am ajuns!

750 de km din Bucureşti şi până la cazarea noastră în Grecia, dincolo de Thessaloniki, i-am făcut dintr-o bucată, cu soarele-n cap şi mâna-n accelerație.

Am pornit cu avânt şi cu o sete de călătorie pe la 9 dimineața, rostind un singur cuvânt tot la a doua propoziție: Kulata. Adică singurul punct deschis de trecere a graniței dinspre bulgari înspre greci.

Am venit glonț înspre Grecia, mâncând kilometri după kilometri, mirându-ne încontinuu de cât de fluidă a fost circulația în general, iar pe motor nici nu mai vorbesc.

De la Methoni unde am avut cazare prima noapte şi până la Meteora sunt undeva la 200 de km. Deci Pepsi Light. Lejer, lejerean.

Ne-am urcat pe autostradă o mică porțiune de drum, după care am respirat uşurați când ne-am dat jos pe naționale şi ne-am îndreptat spre Muntele Olimp, urmând să trecem Muntele Olimp spre Meteora.

O superbitate de drum virajat, care urcă treptat în altitudine şi îţi inundă nările cu un puternic miros de pin şi molid, cu privelişti care te îmbată de cap şi care te fac să opreşti la fiecare kilometru doar ca să imortalizezi momentul.

Dai a-ntâia, dai a doua, dai a treia… şi nu-ți vine să bagi viteză şi să treci de aşa frumuseţi naturale fără să le adulmeci, să le simţi, să le trăieşti.

Când vine vorba de Grecia, majoritatea românilor se gândesc la plaje superbe şi ape cristaline şi din păcate ignoră maiestosul Munte al Zeilor, cu chei înguste, stânci abrupte, păduri dese de conifere şi privelişti uimitoare.

Dacă ajungi cu motorul în Grecia încearcă să nu ratezi Drumul Zeilor. You will thank me later. 🙂   

Unde putea să ne ducă Drumul Zeilor dacă nu într-un loc impresionant, absolut divin?

METEORA

Conduceam regulamentar și liniștită pe drumul spre Meteora, care te îmbată de plăcere la cât e de frumos, când, ce să vezi? Cu o viteză amețitoare sunt depășită fără semnalizare, prin dreapta! 😀

Am sărit pe frâne toți și apoi jos din șa ca să imortalizăm momentul și eu aș fi pus-o într-o cutie de moto, să o plimb cu mine peste tot, atât mi-a fost de dragă!

O broască țestoasă scumpă și drăgălașă, cu niște culori superbe pe carapace, care o ajută să se metamorfozeze perfect în mediul în care trăiește. Dacă circulați pe drumuri naționale, fiți cu ochii în patru, căci “vitezomanele” astea ies des la drumul mare!

Meteora e genul de loc care te lasă cu gura căscată. La propriu.

Îmi și imaginez reacția primului călugăr văzând o asemenea minune a naturii, atunci când a ajuns aici, prin secolul 14, căutând un loc cât mai izolat. El a fost cel care a numit acest fenomen geologic supranatural “Meteoron“, ce se traduce în greacă ca ceva suspendat în aer sau care plutește în spațiu.

Acest “Oraş al Rocilor” m-a impresionat peste măsură.

E absolut incredibil de frumos și face parte din cele mai frumoase locuri pe care eu le-am vizitat. Meteora găzduiește 6 mănăstiri “suspendate în aer”.

În vârful rocilor, primii călugări au construit mănăstirile cu multă muncă şi sacrificiu rezultând o excepțională combinaţie de frumuseţi naturale şi arhitectură monastică, ce atrage milioane de vizitatori anual.

Meteora întruchipează dorința nepieritoare a oamenilor de a se conecta cu Divinitatea.

Stâncile abrupte și impunătoare au fost văzute ca locul ideal de a atinge izolarea totală. Un loc unde găsești pace și armonie, și un sprijin în efortul etern al oamenilor pentru ascensiunea spirituală.

Acum? Aproape pustiu. Terasele goale. Câte un turist ici colo. Nu tu puzedrie de autocare cu turişti, nu tu cozi sau parcări pline.

Pe de-o parte îmi pare rău să văd că turismul grecesc suferă atât de mult în perioada asta, dar pe cealaltă parte nu pot decât să mă bucur că pot vizita totul în tihnă, fără înghesuială şi nebunie. Totally worth it!

Cazarea am rezervat-o atunci când am ajuns la Meteora, lucru ce era imposibil de făcut acum un an și am ales Hotelul Meteora din Kastraki, amplasat în cel mai înalt punct al localității, ce oferă o priveliște magnifică asupra stâncilor.

Hotelul este de 4*, cu piscină – la care am râvnit tot drumul până aici- și cu un mic dejun delicios. Dacă ar fi să mă reîntorc în Meteora, aș alege același hotel, fără să stau pe gânduri.

Plimbarea prin Meteora e ca un vis frumos încărcat cu peisaje magnifice. În orice parte privești nu poți să nu rămâi mut de uimire în fața reliefului natural impresionant.

Când spun Grecia, nu mă gândesc doar la plaje cu nisip fin și apă turcoaz, ci și la leagănul civilizației, la o țară încărcată de istorie, la Meteora, Delphi sau Canalul Corint

Sharing is caring.