Dragi prietene,

 Ați călătorit vreodată cu partenerii voștri, în țară sau în străinătate, mai mult de 4 zile?

Chiar dacă sunteți împreună de o bună vreme, să călătorești împreună cu persoana iubită, este o experiență foarte diferită de ceea ce trăiești acasă, „în același loc” –cum s-ar spune. De ce să călătorești cu el? Fiindcă atunci îți poți da seama cu adevărat dacă ai o relație solidă, dacă va dura sau dacă este ceea ce cauți.

Nu degeaba se spune că înainte de a face primul pas spre căsnicie sau spre implicarea și investirea totală într-o relație, trebuie să călătorești cu partenerul tău. O călătorie poate să îți revigoreze relația intrată în rutina de zi cu zi sau poate să te ducă la o despărțire bruscă.

In noul spațiu pe care va trebui să îl descoperiți împreună, vei realiza care este gradul de compatibilitate între voi, cât de bine vă cunoașteți și cum reacționați în situații stresante și dificile.

Se poate întâmpla să vă rătăciți, să vi se fure sau să vi se piardă bagajele, să nimeriți într-o cazare care nu e nici pe departe la nivelul la care v-ați așteptat, să dați de o mâncare deloc pe gustul vostru sau câte și mai câte. Important este să nu vă pierdeți cu firea și să știți cum să puneți problema. Plecăm într-o călătorie pentru a ne relaxa și pentru a ne bucura la maxim de cele câteva zile departe de stres, de birou, de muncă și de atitudinea negativistă.

Așa că haideți să nu stricăm cele câteva zile magice! Să nu fim nici plângăcioase și nici morocănoase!

De cele mai multe ori, nu ne dăm seama cum ne îndepărtăm iubitul în asemenea situații. Orice bărbat își dorește lângă el o femeie sigură pe ea, o femeie care să știe să facă haz de necaz, cu mult umor și optimism, o femeie care nu leșină dacă ii sare oja de pe unghia mică după o oră la piscină sau care începe să țipe ca descreierata dacă și-a udat părul de la primul val al mării. Poate vi se pare hilar că cineva ar putea reacționa așa dar, trebuie să mărturisim, cunoaștem multe astfel de femei, unele fiindu-ne chiar prietene!

Prima călătorie cu prietenul meu a stat ca piatră de temelie a relației noastre. Atât eu, cât și el (mărturisindu-mi mai apoi), am stat foarte mult și ne-am gândit cum o să decurgă excursia noastră. Dacă după două zile ne dăm seama că nu ne suportăm? Că e altă persoană? Că nu-i place una, că nu-i place alta? Că e un mofturos? Sau un fricos? Daca nu vom fi pe aceeași lungime de undă? Dacă eu vreau să stau la plajă iar el vrea să stea la bar să bea o bere? Poate eu vreau să vizitez împrejurimile iar el vrea să stea tolănit la umbră. Se întâmplă. E posibil. Suntem diferiți și totuși ne iubim. Ei bine, într-o călătorie vei vedea care vă sunt punctele comune și dacă poți ajunge la un compromis frumos pentru plăcerea amândurora.

Vară, soare, munte, mare….Croația, here we come!

Cea mai mare provocare pentru amândoi a fost aceea de a face întreaga călătorie pe o motocicletă. Eu, împătimită după senzații noi și mare aventurieră, nu am spus nu propunerii lui de a pleca la drum pe o motocicletă, noi doi, plus bagaje! Oare câte dintre voi v-ați fi încumetat la așa ceva?

Recunosc că și mie îmi plac confortul și răsfățul iar mașina personală sau avionul ar fi fost mai la îndemână și o soluție mai ușoară de a ne deplasa spre destinația dorită. Însă nu am regretat decizia luată! A fost o experiență și o senzație de neuitat! Nu-mi explic nici acum cum au încăput în două cutii de moto toate hainele, produsele de make-up, cremele, șampoanele, papucii și toate brizbizurile și lucrușoarele pe care le cărăm noi femeile, cu maxima siguranță că vom avea nevoie de absolut fiecare chestiuţă în parte! Cred că nu mai e nevoie să pomenesc că lui o singură cutie i-a fost mai mult decât suficientă!

Prima cazare a fost în Zagreb, un oraș cochet și curat, plin de oameni petrecăreți și zâmbitori.

A doua zi ne-am îndreptat spre coastă și am ajuns în Novigrad, unde am găsit pensiunea la care prietena noastră croată ne-a făcut rezervare cu două săptămâni înainte.

„Nu lăsa pe mâine, ce poți face azi” e și echivalentul expresiei „ Nu lăsa pe altul, ce poți face tu” pentru că, ghiciți ce? Prietena noastră nu a verificat pozele de la pensiune și odată ajunși acolo, ne-am trezit în singurul „apartament” liber, direct în „penthouse-ul” din beci! Da, da, ați citit bine. In beci! Locul în care ții murături, biciclete, scule și borcane cu zacuscă. Nu vă pot descrie în cuvinte ce fețe stupefiate am avut amândoi când am fost conduși la subsol și am pășit în acea cavernă cu un iz apăsător de stătut, vechi, rece și neprimitor. Era el amenajat cât de cât, cu o masă veche și un pat ruginit, un dulap maro păstrat de pe vremea comuniștilor și o baie îngustă de tot! Bonus!! Pe lângă toate acestea, micile insecte precum păianjenii și urechelnițele erau la ele acasă. Deci practic noi eram intrușii!

Cum am rezolvat-o? Ei bine, da, ideea lui m-a salvat! Am lăsat totul baltă, chiar și bagajele nedesfăcute, ne-am luat de mână și am ajuns pe cheiul unui sat pescăresc unde am luat o cină în cealaltă extremă, comparativ cu cazarea! Ex-ce-len-tă! Am gustat un ton la grătar cu un dressing de lămâie absolut delicios, pe o terasă micuță și cochetă, lăsându-ne cuprinși de magia locului.

Bucătăria croată are în partea de sud a țării puternice accente mediteraneene, fiind caracterizată de nenumărate specialități de fructe de mare, pește, salate mediteraneene, scoici pe care le poți degusta într-o ambianță fantastică, pe malul mării, al cheilor, admirând bărcile pescărești sau doar un apus minunat. Te poți răsfăța cu fel și fel de bunătăți culinare atât in materie de fel principal cât și ca desert. Îți recomand baklavaua turcească, specifică țărilor balcanice și ștrudelul umplut cu cireșe, mere sau brânza –desert împrumutat de la austrieci.

Da, am rămas o noapte acolo pentru ca era târziu și nu aveam cum să găsim altceva atunci, însă a doua zi de dimineață, la cafea, am căutat răbdători pe internet o nouă cazare și duși am fost!!

Vă povestesc toate acestea pentru că trebuie să fim conștiente că în orice clipă ți se poate întâmpla ceva care să iți schimbe total direcția, care să te surprindă sau să-ti pună la încercare nervii. Nimeni nu poate fi pregătit pentru inevitabil, e adevărat, dar mai important este să știm cum să-i facem față și să nu lăsăm nimic să ne strice buna-dispoziție și vacanța mult așteptată. Mi-a plăcut de reacția Lui mult. A fost calm, deși se vedea ca nici Lui nu ii convine situația. A doua zi a pus mâna pe telefon și a sunat până a găsit cea mai bună variantă de cazare. M-a scos la o plimbare în seara aceea și am început să facem haz de necaz și să ne distram pe seama beciului, deși după cină, ne-am îndreptat spre el cu inimile strânse…

Croația s-a dovedit a fi o excelentă alegere! Este o țară incredibil de frumoasă, care a primit tot ce se putea de la Dumnezeu: deschidere la mare, coaste lungi și însorite, munți, câmpii, coline.

Fie că ești iubitor de munte sau de mare, aici le ai pe toate, armonios îmbinate. La 500 de metri de mare, poți să urci pe munte, unde ai șansa de a practica fel și fel de sporturi. Te poți plimba cu bicicleta prin parcurile naționale, te poți cățăra pe stâncile semețe sau o simplă urcare pe jos îți poate deschide apetitul pentru sport. Nu uita să îți iei o bluză cu tine deoarece aerul e mult mai răcoros, chiar dacă locația e atât de aproape de mare.

Croația te răsfață cu minunățiile ei iar tu trebuie doar să te relaxezi și să-i primești darurile!

Travel with him,

A.

Must see in Croatia:

  • Zadar
  • Split
  • Pag
  • Vodice
  • Trogir
  • Biograd
  • Plitvice Lakes National Park
  • Paklenica National Park A.

Sharing is caring. 

Love,

A.