Stau în fața laptopului, cu foaia de Word albă în față și nu știu cum să încep. Am atât de multe de povestit! După multe « Backspace-uri » apăsate pentru a șterge câteva încercări nereușite, m-am hotărât. Am să încep cu începutul!

Plănuisem în Octombrie să vizităm Londra pe la sfârșitul lui Noiembrie. Ne luasem biletele din timp și eram foarte încântați că o să bifăm și Marea Britanie pe 2015. Nefericitele atacuri de la Paris ne-au schimbat planurile pe ultima sută de metri atunci când am aflat de la știri de închiderea unui terminal pe aeroportul din Londra plus câteva încercări teroriste care au instalat panică în celebra capitală.

Bun. Ce rămâne de făcut ? Mai mergem ? Nu mai mergem ? Ne riscăm ? Se merită ?- așa s-au derulat în mintea noastră întrebare după întrebare.

Luându-mă până la urmă după expresia lui uzuală „better safe than sorry” am hotărât să renunțăm la zbor și la bilete, chit că urma să pierdem banii deja cheltuiți.

Intre timp a apărut propunerea de a ne petrece revelionul în cea mai frumoasă piață din München, Marienplatz. Am stat, ne-am gândit, iar cu un telefon la Wizz am rezolvat totul. Am schimbat biletele de pe Anglia pe Germania, plătind pe lângă biletele de Londra o taxă de schimbare de destinație. Et voila, ne-am rezolvat și revelionul, nu am pierdut nici biletele și mai adăugăm o țară vizitată pe lista celor din 2015.

Atunci când am decolat cu Wizzair din Târgu-Mureș destinația Munchen eram foarte încântată și nerăbdătoare să ajung în Germania; să-mi petrec revelionul pe stradă-lucru pe care nu l-am mai făcut până acum, să îmi văd cea mai bună prietenă, să mă plimb prin oraș, “să schimb aerul” –cum s-ar spune.

Mi-a fost dor să mă reîntorc aici, după aproximativ 10 ani de când l-am vizitat ultima dată. Am vrut să văd ce e nou, ce a rămas la fel și mai ales atmosfera de sărbătoare care încă se mai simțea pe străzi, deși ajunsesem la câteva zile după Crăciun.

Dacă ai vizitat Parisul și ai ales metroul pentru a ajunge dintr-un capăt al orașului în celălalt , atunci crede-mă pe cuvânt că și în München te vei descurca ușor cu transportul. Da, știu. Poate îți sună ciudat “să circuli cu trenul”. Aici nu e ca la noi. Pe lângă faptul că trenurile sunt într-o condiție foarte bună, aici toată lumea circulă cu ele. Din toate păturile sociale. Pentru că asta nu înseamnă că ești sărac, amărât sau nu ai mașină. Ci faptul că ești chibzuit, nu ai timp de pierdut și nici parcări de căutat. In plus de asta e rapid și sigur. Biletul pe o zi întreagă (metrou + tren + tramvai) costă undeva în jurul a 8.40 euro, adică aproximativ 40 de lei pe zi pentru a te învârti și a te plimba în toate colțurile orașului. Un preț acceptabil, zic eu. Până la urmă, se pare că am ajuns să cred cu tărie în expresia: “Nu poți înțelege un oraș, până nu îi folosești sistemul de transport public”.

Munchen este un oraș plin de viață care are foarte multe lucruri să-ți arate. Aflat în centrul Europei de sute de ani, știe exact cu ce să te atragă și cu ce să te răsfețe. Fie că ești un iubitor de muzee sau castele, fie că vrei o plimbare lungă prin parcuri și grădini sau să-i vizitezi celebrele catedrale ori ești un împătimit al shopping-ului –München îți oferă de toate, pentru toți și pentru toate gusturile.

Prima zi în München a fost foarte haioasă și interesantă. M-a avertizat încă de acasă, să nu-mi fac planuri de cum ajungem, pentru că o să ne petrecem toată ziua într-un singur loc, iar apoi va sta liniștit la toate zilele de shopping, vizitat și tot ce mai voiam eu. Zis și făcut. Am avut zbor de dimineață, ne-am lăsat bagajele la prietena mea și am pornit spre unul dintre cele mai mari puncte de atracții din oraș. Muzeul BMW. Cu o formă arhitecturală futuristă a unei bile de argint muzeul îți dezvăluie istoricul BMW al mașinilor sport, al motocicletelor, precum și prototipuri de mașini sau motoarele de avion apărute încă din 1917.

Una dintre cele mai frumoase plimbări (neluând la socoteală plimbările din magazin în magazin :P) a fost prin cel mai mare parc din oraș, destinat sporturilor de agrement: Olympia Park. Gazdă a Jocurilor Olimpice din 1972, parcul pune la dispoziție numeroase facilități pentru sport, lacuri, piste de bicicletă, un stadion de fotbal, restaurante și este unul dintre cele mai importante locuri din oraș pentru susținerea și organizarea de concerte.

Dacă ajungi în Bavaria și îți dorești să vezi unul dintre simbolurile capitalei bavareze, atunci trebuie să vizitezi catedrala din München, cunoscută sub numele de Frauenkirche. Cu o înălțime de 99 de metri în dreptul turnurilor și cu stilul său gotic-renascentist, biserica se află în Orașul Vechi al München-ului, nu departe de piața centrală, Marienplatz.

Noaptea de revelion ne-am petrecut-o jumate pe stradă și jumate acasă la niste prieteni. Marienplatz este celebră pentru frumoasele petreceri dintre ani, focuri de artificii, concerte, lume bună și șampanie.

In clipa de față, trebuie să-ți mărturisesc, punctul culiminant al călătoriei noastre în Bavaria a fost vizita la castelul Neuschwanstein, de lângă orașul Fussen. In momentul în care am ajuns aici, în străfundurile creierului meu deja îmi imaginam diferite ipostaze în care aș fi jucat rolul de prințesă, iar palatul ar fi „all mine”, cu săli de bal decorate imperios și dormitoare regești, exact ca în filme. Ei bine, nu e de mirare că m-am lăsat dusă de valurile imaginației de cum l-am văzut, pentru că, celebrul castel deschis in 1886, a apărut în numeroase filme și a fost sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită de la Disneyland. Construcția renascentistă comandată de regele Ludovic al II-lea al Bavariei pentru fabuloasa sumă de 6,2 milioane mărci aur atrage milioane de turiști în fiecare an.

Urcarea până la castel a fost gura de aer proaspăt de care aveam nevoie. Cocoțat pe vârful unui deal, ai aici posibilitatea să alegi și varianta de plimbare cu trăsura până la castel și înapoi.  Noi ne-am învârtit tare mult prin împrejurimile castelului, pe diferite poteci și alei și am pozat minunăția asta din toate unghiurile posibile fiindcă am ajuns cu o zi înainte de revelion și nu era deschis pentru vizitat. Poza de mai jos e surprinsă de el după ce a escaladat o porțiune alunecoasă de teren și a ajuns pe vârful unei stânci.

Cât despre tine, dacă ți-am trezit curiozitatea despre München, află că, dacă îți iei din timp bilete Târgu-Mureș – Memmingen, le găsești la prețuri foarte accesibile. Dus-întors, mă refer.

 

Nici nu am plecat bine, ca abia astept să mă reîntorc în München, cu drag, oridecâte ori mi se oferă ocazia.

Love,

A.