Am intrat în Rovaniemi – așa se numește, de fapt, satul lui Moș Crăciun – pe o ploaie torențială, înfofoliți bine și mega atenți ca nu cumva să alunecăm cu motoarele și să pușcăm vreo trântă.

Ne-am învârtit în cerc de vreo 3 ori, găsind cu greu intrarea spre satul de vară a lui Moș Crăciun. Era august, eram în Laponia și dârdâiam de frig, cu șiroaiele reci de ploaie ce se rostogoleau pe viziera căștii de motociclist.

Parcarea era absolut plină de mașini și autocare și pentru ca nu ne-a mai păsat de nimic și ni s-a rupt maxim, ne-am parcat motoarele la stânga și la dreapta intrării în satul de vară a lui Moș Crăciun. Dezlipindu-ne cu greu mănușile pline cu apă și storcându-le de parcă tocmai le scosesem din mașina de spălat, le-am pus frumos pe bara de sprijin de la intrare. Parcă nu mai aveam chef de nimic, așa de plouați eram și la propriu și la figurat. Ne-am scos costumele de ploaie de pe noi și până să ne dezmeticim de una alta, iată că și ploaia se oprise de tot. Hai că nu era așa de rău. Am ajuns la Moșu, în LAPONIA!!!

Le-am lăsat toate baltă afară și am intrat în sfârșit la Moș Crăciun, unul dintre cele mai așteptate momente din întreaga noastră călătorie.

Oricât de mare ai fi și oricât de plouat ai fi, nu are cum să nu-ți dorești să ajungi aici, un loc în care te năpădesc amintirile de mic copil, cele în care împodobeai plin de veselie bradul și așteptai apoi cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun, cu ale sale daruri.

O dată în viață eu zic că trebuie să ajungi în Laponia, la Moș Crăciun. E un loc cu un farmec aparte, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, în care ne întâlnim cu copilăria, cu poveștile și amintirile, cu gândurile bune și frumoase, cu credințele noastre de-altădată.

Cum ajungi la Moș Crăciun?

Finlanda are 25 de aeroporturi, cel mai nordic aeroport este cel din Ivalo, iar cel mai aproape de Moșu e cel din Rovaniemi, ambele situate în Laponia. Rovaniemi este orașul oficial a lui Moș Crăciun, cu satul lui situat tocmai pe linia Cercului Arctic Polar, și este deschis pe toată durata anului, așa că poți ajunge aici atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă.

Din Rovaniemi tot ce trebuie să faci pentru a ajunge la Moșu e să te urci în autobuzul cu numărul 8 ce pleacă din oră în oră din centrul orașului sau dacă ți-e mai la îndemână să îl vizitezi exact după ce ai aterizat cu avionul, să știi că sătucul se află la doar 3 km de aeroport.

Foto: @Rovaniemi

Ce poți face aici?

In Satul lui Moș Crăciun există o mulțime de lucruri de făcut și de văzut. Satul lui Moș Crăciun e situat la 8 km nord de Rovaniemi în direcția Ivalo, pe autostrada 4.

Prima oprire este, bineînțeles, la casa lui Moș Crăciun. Cum să bați atâta drum până aici și să nu-l vezi? Mare, gras, cu par alb și simpatic foc, Moș Crăciun e exact cel pe care l-am visat sau l-am văzut în unele filme și desene animate reușite. Ne-a întrebat repede de unde suntem și ce motoare am călărit până la el, știa multe lucruri despre România și nu știu cum se face dar s-a prins că suntem motocicliști, fără să-i spunem nimic. Ei, atotștiutor e moșul asta! 😉

Intrarea este liberă, însă dacă îți dorești o fotografie cu Moșul, preturile sunt destul de piperate și nu ai voie să îți faci poze cu telefonul sau aparatul tău. Pentru 3 poze color noi am plătit în jur de 70 de euro. De fapt, o singură poză, scoasă în 3 exemplare.

 

Copii fericiți făcând poză cu căciuloaia lui Moș Crăciun. 😀

 

Vizitează Oficiul Poștal a lui Moș Crăciun!

Jucării, suveniruri, haine colorate și călduroase, timbre, sute de felicitări și fel de fel de brizbizuri delicioase le găsești pe toate și multe altele la Oficiul Poștal a lui Moș Crăciun. Tot de aici poți cumpăra felicitări cu timbrul unic și original de la Polul Nord, cu Laponia, Cercul Arctic și Moș Crăciun, ce nu le vei găsi în altă parte a lumii. Eu am cumpărat felicitări pentru familie în august și am precizat că doresc să ajungă la destinatari de Crăciun. Și așa a și fost. O atenție drăguță și nemaiîntâlnită pe care o poți trimite direct de acolo, în orice perioadă a anului ai ajunge.

Pentru noi a fost o mare ușurare, pentru că nu poți căra și cumpăra multe lucruri atunci când călătorești cu motorul. Trebuie să te limitezi la lucruri mici, care nu ocupa mult spațiu, iar chiar dacă vorbim de o felicitare, a fost perfect că nu a mai trebuit să o cărăm cu noi, să o pierdem, să o îndoim sau să trebuiască să o trimitem atunci, să ajungă tot în august.

Când să mergi?

Iarna este cel mai indicat sezon pentru a ajunge la Moș Crăciun, are un farmec aparte datorită sărbătorilor de iarnă și în plus poți face o mulțime de activități specifice: safari cu pufoșii câini huski, plimbări cu snowmobilul, plimbări aventuroase cu reni, ski și snowboard la greu, la vânat de auroră boreală, să înveți să construiești un iglu, să pescuiești la copcă, să te dai cu bicicleta pe râul înghețat și câte și mai câte. 

Toate activitățile pe care le poți face, excursiile și costurile le găsești aici.

De ce trebuie să ții cont neapărat dacă vrei să vizitezi Laponia și lucrul care îți va influența cu desăvârșire vizita este vremea.

Noi am ales august, care intră în sfârșit de vară, început de toamnă la ei și deși nu ne așteptam la temperaturi așa scăzute am prins până și 6 grade Celsius. Iarna ține din luna decembrie până în martie cu temperaturi între -5 și -30 de grade. Aprilie și mai e primăvară la ei și vei întâlni între 5 și 20 de grade.

Vara ține tot două luni și cuprinde iunie și iulie cu temperaturi între 15 si 25 de grade, iar toamna începe din august și ține până în noiembrie unde temperaturile scad și urcă de la 0 grade până la maxim 20 -în august.

Foto: @Rovaniemi

Unde să dormi?

In materie de dormit poți alege între obișnuitele hoteluri, hosteluri și campinguri, însă pentru o experiență à la Santa Claus poți dormi în cabane de gheață, hoteluri arctice de zăpadă sau în hoteluri de igluuri de gheață. Noi, vară fiind, nu am prins niciun hotel de gheață sau cabană arctică și ne-am continuat drumul către Nordkapp în aceeași zi, fără a mai înnopta în Rovaniemi.

Arctic SnowHotel. Foto: @Rovaniemi

Bine de știut!

In Finlanda nu se obișnuiește și nu se așteaptă să lași bacșiș, însă dacă ești foarte mulțumit de servicii nu e ceva ieșit din comun să lași ceva în plus la nota de plată. 

Moneda oficială este euro, însă ce e neobișnuit este că aici nu se folosesc monezile de unul si doi cenți. Așa ca dacă ai un portofel plin acasă, strâns cu monede rămase din alte vacanțe, nu te gândi că scapi aici de mărunțișul in plus.

In Finlanda poți bea apă de la orice chiuvetă. Este curată și potabilă.

Renii ii vei întâlni tot timpul anului, așa că nu te gândi că dacă e vară, nu ii vei vedea, cum am fost întrebată de nenumărate ori până acum. Eu I-am întâlnit constant în călătoria mea prin Finlanda și Norvegia.

Foto: @Rovaniemi

Ho! Ho! Ho!

Sărbători fericite tuturor! Acasă sau pe alte meleaguri!

♥,

Alexandra

 

 

Citește și:

Cu motocicleta la Nordkapp: Partea I

Cu motocicleta la Nordkapp: Partea II

Cu motocicleta la Nordkapp: Partea III

Cu motocicleta la Nordkapp: Pregătiri și costuri