Iubesc zăpada și iubesc iarna dintr-un singur motiv : snowboard!

Nimic nu se compară cu doza de adrenalină care gonește prin sânge atunci când o iei năvalnic la vale din cel mai înalt vârf al muntelui, cu inima gata să-ți sară din piept la fiecare unduire a corpului pe valurile line ale zăpezii proaspăt rătrăcuite.

Mă dau jos din telescaun puțin dezechilibrată, mă redresez și mă lansez încrezătoare pe noua pârtie care s-a deschis aseară. Ocolesc prin stânga doi copilași pe skiuri și simt cum am intrat pe un strat subțire de „pulvăr” sub care sunt numai cruste înghețate. Știu că am canturile ascuțite așa că îmi iau inima în dinți și încerc să fac o coborâre spectaculoasă. Simt cum prind viteză și cum îmi clocotește sângele în fiecare vinișoară din corp. Am prins un mic dâmb sub mine care m-a ridicat câțiva centimetri în aer dar mi-am lipit iar placa de zăpadă și nu m-am oprit. Treceau pe lângă mine skiori și plachişti profesioniști, mult mai avansați în ale regescului sport de iarnă decât mine și asta mi-a dat avânt. Mi-a dat curaj. Il văd cum trece glonț pe lângă mine cu brațele desfăcute și aud cum strigă din toți rărunchii, pe mijlocul pârtiei, „Alexandraaaaaa, te iubeeeeeeesc!”. Încep să râd cu poftă sub fularul care îmi ține de cald și mă protejează de zăpada care e împrăștiată de tunurile de zăpadă de pe margini.

Pârtiile din Jasna, Slovacia, nu sunt foarte lungi, dar sunt perfecte pentru începători și intermediari. Câteva sunt foarte abrupte și îți dau senzația de rău doar când privești în jos. Dacă îți iei inima în dinți, s-ar putea să ajungi la final în câteva minute, fie ca ești în picioare sau te târăști pe pantalonii de fâș. Nu am știut că sunt așa de aglomerate în perioada asta a anului. De Crăciun, foarte mulți aleg să petreacă sărbătorile ȋntr-un mod mai neconvențional, fie ca sunt la o cabană, în fața focului de șemineu, fie pe pârtie în cele mai frumoase stațiuni montane.

Uit să mă concentrez pentru o secundă și placa de snowboard o ia la vale pe traiectoria doar de ea știută. Nu mai apuc să o redresez și cad cu totul pe pârtie, răsucindu-mă de câteva ori pe zăpada tare. „E buuun!! Altă vânătaie de toată minunea în genunchiul drept!”, îmi zic eu nervoasă în minte, că am mai căzut o dată.

Mă ridic greoi de jos, simt că am obosit deja și mă lansez din nou într-o tură furtunoasă până la capătul pârtiei unde mă așteaptă El, ajuns demult. Se dă de 10 ani și e doza de adrenalină pură pe care şi-o injectează în fiecare an în cele mai frumoase zone montane din Europa.

Acum, după ce am învățat să mă dau pe snowboard, cu toată sinceritatea și părerea de rău, trebuie să recunosc că nu aș avea niciodată răbdare să învăț pe nimeni să practice acest sport fabulos! Recunosc de asemenea, că nu este pentru oricine. Ai nevoie de hotărâre și ambiție maximă, un car plin de răbdare, puțin noroc și încercări peste încercări. Pe lângă toate acestea, ai nevoie de condiție fizică bună iar restul vine de la sine. Nu vei ști din prima să îți menții echilibrul și nu te vei întoarce cu snowboard-ul dintr-a doua încercare dar tot ce pot sa spun e ca merită din plin fiecare căzătură și lovitură pe care am îndurat-o ca să ajung aici.

E minunat să poți împărtăși aceleași hobby-uri cu iubitul tău. E și mai minunat ca el să te sprijine și să aibă răbdare cu tine, atunci când tu ești începătoare și nu ai experiență. Așa a avut El, cu mine. După a suta căzătură El încă mi-a întins mâna, cu calm, să mă ridic și mi-a spus „Hai, că poți! Mai ai puțin! Încă o dată și vei reuși”, deși mie îmi venea să arunc placa cât colo și să beau un vin fiert cu scorțișoară, în primul băruleț de pe pârtie.

Căutați să faceți lucruri în comun, chiar daca ele țin de a practica același sport, de a viziona același gen de filme, de a face curat împreună sau de a merge la shopping. E lucrul care contează cu adevărat ȋntr-un cuplu pentru a-l suda și pentru a alunga monotonia. Nu vă lăsați cuprinși de rutina în care ați intrat, ci încercați să vă detașați de ea prin toate mijloacele posibile! Căutați să faceți lucruri care să vă aducă împreună, nu care să vă despartă!

Eu nu știam să mă dau pe snowboard înainte să Il întâlnesc dar îmi doream să învăț un sport de iarnă în afara de datul cu săniuța și cu patinele. Voiam ceva mai ambițios, care să îmi taie respirația și să-mi ridice nivelul epinefrinei din sânge. Si l-am găsit! Snowboard-ul!

Dragi prieteni, ieșiți din cotidian și încercați ceva spectaculos!

Luați-vă de mână prietenul sau prietena și începeți să învățați amândoi un sport de iarnă, fie că acesta este ski-ul sau snowboard-ul. Chiar dacă el este deja inițiat ȋntr-un sport de genul, nu te lăsa! Ambiționează-te și vei reuși și tu!

Pe lângă distracția maximă pe care o ai pe pârtie alături de el și de alți prieteni, se adaugă distracția de apres-snowboarding/ski, cu muzică , mâncare bună și o băutură și mai bună. Asta am găsit noi în Slovacia, în stațiunea de ski Jasna-Chopok. Pe lângă o cazare ca-n povești, ȋntr-un apartament „all wood” la poalele stațiunii, mâncarea este pe gustul tuturor, atât pentru vegetarieni cât și pentru carnivori, în restaurante mici și cochete sau cabane călduroase și primitoare.

Am savurat unul dintre cele mai bune lichioruri din plante, numit Tatratea, original din Munții Tatra, îmbuteliat într-o sticlă foarte originala, pe care neapărat trebuie să o ai acasă, chiar și de decor – căci ȋntr-un final ea va fi goală! Are nenumărate arome, precum și diferite grade de alcool în funcție de preferințe!

Slovacia este o țară care ne-a uimit prin frumusețea și simplitatea ei, prin drumurile impecabile și prin ospitalitatea oamenilor. Călătoria pe lângă munții Tatra e absolut spectaculoasă și te lasă cu gura căscată la priveliștile care ți se derulează prin fața ochilor..

Fie ca ești sau nu un împătimit al sporturilor de iarnă, nu trebuie să ratezi un prilej de distracție și voie bună odată cu instalarea zăpezii! Dacă te echipezi cum trebuie nu vei suferi nici de frig și nici nu te vei uda!

Convinge-ți prietenul sau prietena să faceți iarna o călătorie frumoasă la noi sau în altă țară, să descoperiți locuri interesante, să explorați, să vă distrați și să învățați împreună un sport nou! Nu e greu! Trebuie doar să vrei!

 Travel for sport,

A.