Suntem iar pe drum…E luna femeilor, e luna mărțișoarelor. E martie.

Zăpada a început să se topească pe alocuri iar în unele părți este deja inexistentă, ca și cum iarna a trecut demult, fără să-și lase vreo amprentă în decorul natural care ne înconjoară.

El cască zgomotos lângă mine și atunci realizez, cu ochii întredeschiși, că am parcurs abia 200 de km din totalul de 1600, care ne despart de destinația finală.

Pe ultima sută de metri ne-am agățat vertiginos de ideea că iarna asta nu poate să treacă fără să ne mai dam măcar o dată pe pârtie și am ales o stațiune necunoscută pentru amândoi: Ischgl, Austria.

Ne place să călătorim mereu în alt loc, să descoperim regiuni noi, neexplorate până atunci de ochii și de aparatul nostru de fotografiat. Suntem mereu deschiși spre noi provocări și nu spunem nu atunci când știm că se poate lăsa cu o distracție și o aventură pe cinste.

În lumea aceasta sunt multe lucruri de care să ne temem, dar de ce ne temem însă n-are nimic de-a face cu bau-baul de sub pat, cu măștile fioroase purtate de Haloween sau cu sperietorile înălțate pe bote de lemn în mijlocul lanurilor de porumb. Nu. Gândurile din capul nostru sunt cele care ne înspăimântă cel mai mult. Sunt cele care ne ridică bariere imaginare și ne setează limite de nedepășit.

Dacă o să cad? Dacă mă lovesc?

Dacă alții o să râdă de mine?

Dacă se răzgândește?

Dacă nu o să mai iubesc niciodată?

Avem atâtea îndoieli și frici, încât ne încețoșează bunătatea din noi și ne alungă fărâma de curaj și hotărâre. Ne gândim și ne răzgândim de zeci de ori. Punem răul și negativismul în față. Suntem neîncrezători în forțele proprii. Ne răpim șansele și nu ne mai dăm niciuna. Frica este atât de mare pe cât tu o lași să fie! Tu o definești și tu îi dai formă. Tot tu o transpui în viața ta de zi cu zi și o vopsești în alb și negru. Pentru că nu poți să îi atribui culori vii. Culorile vii se regăsesc în curaj, în putere, în dorință, în pasiune.

Odată ce vei începe să îți dai seama că frica și îndoiala au exact doza pe care tu le-o stabilești în cadrul experienței tale, ele vor începe să danseze împreună pe fundalul conștiinței.

Ti-e frică de ce nu cunoști și de ce nu stăpânești. Ți-e frică de nou și ți-e frică de încercări pentru că mereu te întrebi : Oare cum va fi? Oare îmi va reuși?

Încetul cu încetul, pe măsură ce îmbrățișezi frica, ea se va stinge. Iar tu vei putea să te descoperi. Din ce în ce mai bine. Vei putea să îți împingi limitele chiar mai departe și să realizezi nebănuitul.

Asta am realizat noi în paradisul de schi / snowboard, Ischgl, stațiune ce se întinde din Austria în Elveția, cu aproximativ 210 km de pârtie. Când am ajuns prima dată în vârf, cu telecabina, am fost foarte dezorientați, atât noi cât și prietenii noștri. Nu știam pe care pârtie să o luăm, în ce parte, cu ce telescaun.

Ne-am luat fiecare câte o hartă și ne-am stabilit punctul central de întâlnire în cazul în care ne pierdem unii de alții, fiind conștienți că fiecare dintre noi are altă viteză de deplasare.

El m-a însoțit pe primele 3 pârtii, iar apoi mi s-a făcut milă. Știam că stă după mine, că nu e ritmul lui fiindcă El se dă tare și l-am rugat să mă lase liniștită, să mă dau singură. Un firicel de frică mi s-a strecurat în gând la ideea că voi ajunge pe o pârtie neagră, foarte abruptă sau pe o pârtie extrem de aglomerată. Cum nu sunt foarte avansată în ale snowboardingului, nu am acumulat atâta experiență încât să mă aventurez în orice parte. Mă deplasam destul de încet și eram atentă la fiecare mișcare. Sunt o perfecționistă și voiam ca totul să îmi iasă perfect. Și mi-a ieșit! Mi-a ieșit bine! După ce am analizat terenul, după ce am început să mă orientez în spațiu. Se știe că noi, femeile, nu prea le avem la orientare. E demonstrat științific, nu vă speriați!

Ischgl-ul este o stațiune de schi foarte bine întreținută și foarte bine organizată. Găsești absolut orice tip de pârtie (de dificultate mică, mijlocie, medie), sunt lungi, nu te plictisești pe ele. In plus, ai cele mai frumoase priveliști care îți taie respirația și îți dau un sentiment de libertate totală.

Am început să mă dau frumos și cu viteză. Asta numai și numai după ce mi-am dat frâu liber și mi-am alungat frica. Frica de căzătură. Frica de durere, frica că o să pățesc ceva. „Asta este, dacă e să se întâmple, se întâmplă”, mi-am zis apoi în sinea mea și mi-am dat drumul la vale dezinhibată și de neoprit. Și a fost excelent! Am reușit să sar, să mă învârt, să mă dau pe ambele canturi, „să mă pornesc” –cum s-ar zice.

De atâta ai nevoie! De un gram de curaj și de hotărâre! Nu lăsa frica să pună stăpânire pe tine și să îți încurce planurile! Adulmecă bine situația în care ești, pentru a căpăta încredere iar apoi dă-ți drumul!

Fii tu! Încearcă! Fii fără frică!

Jos, la baza pârtiilor găsești zeci de bărulețe și terase unde te poți așeza să îți tragi răsuflarea și să te lași încălzit de vinul cu scorțișoară sau de un shot de Jagger, la așa-numitele întâlniri „apres-ski”.

Am fost cazați ȋntr-un mic orășel aflat la 18 km distanta de Ischgl, numit See, într-o pensiune cochetă și călduroasă.

Mâncarea este excelentă, de la diferite paste până la salate cu cartofi copți și dressing de smântână, la celebrul Apfelstrudel de la care o să vă lingeți pe degete la cât este de delicios! Găsiți supe cremă, fructe de mare, o patiserie variată și multă amabilitate!

Vă recomand să verificați vremea în fiecare dimineața în timp ce vă serviți micul dejun, deoarece situația se poate schimba de pe o zi pe alta. Dacă se întâmplă să nimeriți o zi mai proastă, cu multă ceață sau ploaie, o zi la spa-ul din apropiere este varianta cea mai bună pentru a te destinde și întrema.

Asta am făcut și noi, la insistentele prietenilor noștri și trebuie să le dăm dreptate, a fost cea mai strălucită idee. Am ajuns la spa-ul aflat în apropiere de Ischgl, numit Aqua Dome Tirol din Langenfeld.

Ne-am bălăcit, ne-am lăsat duși de curentul iubirii și al valurilor din piscinele cu apa termală, am înotat, am stat la masaje acvatice și am făcut saună. Cea din urmă experiență a fost și cea mai inedită. De ce? Pentru că, în acest minunat spa, la saună, se merge doar cu ce te-a lăsat sau te-a înzestrat natura. Adică, GOL-GOLUŢ. Așa cum ai ieșit din pântecul mamei tale. Exceptând faptul că nu zbiară nimeni.

Prima dată când ne-au spus prietenii noștri de costumul pe care suntem obligați să-l purtam la saună, mă refer la costumul lui Adam și Eva, am bufnit amândoi în râs și nu ne gândeam că e chiar posibil așa ceva. „Eh sigur exagerează!”, „Acuma nu cred că e chiar așa”, „Cum să îți expui chiar tot?”, „Doar nu mergem la nudiști”- au fost câteva dintre comentariile aferente pe care Eu și El le-am avut legate de sauna în pielea goală.

Drept să vă spun, atât vouă cât și prietenilor noștri, ne-am învârtit pe lângă saună mai bine de 20 de minute gândindu-ne și răzgândind-ne dacă să intrăm sau nu. Oare putem să ne dezbrăcam? Să stăm de față cu toată lumea în pielea goală? să se uite alții la noi? să ne uitam noi la ei -aia e una, dar să se uite alții la noi -e cu totul o altă poveste.

In mintea omului se dau tot felul de bătălii pe seama nudismului, a acceptării de sine, a mulțumirii de sine. Mereu avem ceva de comentat la corpul nostru, la felul în care arătăm, deși am ținut diete toată viața sau am făcut sport intensiv. Frica este cea care își face sălașul in gândurile noastre iar dacă noi o lăsăm, își face de cap și pune stăpânire pe noi.

Ne-am îndreptat timid spre ușa ce îți deschidea paradisul saunelor și am pășit cu îndoiala în suflet, neștiind dacă am luat cea mai bună hotărâre și dacă vom avea curajul să ne lăsăm inhibițiile la intrare.

Până la urmă s-a dovedit a fi destul de simplu. Toată lumea era dezbrăcată de pudoare și de așa-numita decență și își etala care mai de care bijuteriile naturii, fie el bărbat sau ea femeie. Din piscina de la intrare, văzându-ne atât de dezorientați, a sărit afară spre a ne îndruma spre cuierul unde ne putem lăsa îmbrăcămintea (și aia sumară – costumul de baie), prietena noastră, goală -pușcă. Am rămas mască, cu ochii cât cepele, dar nu atât de goliciunea ei ci de faptul ca ea avea un zâmbet larg pe față, un chip senin și prin corpul ei gol își dezvăluia sufletul ei bun. Mi-a scăpat o expresie involuntară „Măi, o admir pe femeia asta!”. Am perceput-o ca fiind plină de curaj, fără frică și fără inhibiții.

Convertirea noastră a durat maxim 5 minute, timp în care am asimilat ceea ce vedeam cu ideea de a fi dezbrăcați. După această mini-luptă cu noi-înșine și cu prejudecățile noastre, ne-am dat dezlegare la toate tipurile de saună: saună finlandeză, saună de ierburi, earth sauna, sauna de relaxare și multe altele.

A fost una dintre cele mai inedite și frumoase experiențe ale noastre! Ne-am relaxat la maxim, ne-am întărit imunitatea, am făcut sport, am râs foarte mult și ne-am distrat de excepție!

Asta pentru ca ne-am dat voie. Am înlăturat frica din noi. Nu am mai trăit pentru alții. Pentru ce gândesc sau ce vor spune alții. Am trăit pentru noi. De cele mai multe ori frica de ceea ce ar putea spune oamenii din jur ne oprește din a fi noi. Ne pune piedici în a ne descoperi, în a face ceea ce ne dorim. Frica se naște ca răspuns la o amenințare concretă, de cele mi multe ori negativă. Ea ne afectează sentimentele și acțiunile noastre, trăirile și deciziile noastre.

Am realizat că suntem niște oameni fricoși. Ne este frică de aproape tot ce ne înconjoară, de tot ceea ce ne-ar putea face rău și de orice ni s-ar putea întâmpla în viață. Ne este frică de ziua de mâine, ne este frică să trăim. De ce? Pentru că avem în noi frica de moarte. Dacă nu ne-ar fi frică să murim, nu ne-ar mai fi frică de nimic. Frica face parte din noi… e adevărat, nici nu trebuie să te gândești la ea și apare. Pe nepusă masă. Neinvitată. Nedorită.

Vrei să fii fericit? Vrei să fii bucuros? Vrei să fii împlinit?

Nu mai pofti frica în mijlocul tău și în casa ta! Alung-o!

Transforma-te! Înfruntă-ți fricile și nu le lăsa să te acapareze! Odată ce te înarmezi împotriva lor și te ridici la luptă, ele vor dispărea încetul cu încetul. Pentru că nu le vei mai hrăni. Îți vei transforma energia negativă ȋntr-un pozitivă, o energie a trăirii, a emoției, a bucuriei. Te vei ghida după lucruri frumoase, vei avea încredere în tine, vei prinde curaj și vei realiza mult mai multe decât atunci când ai fost stăpânit de frică.

Treptat, vei ajunge să te bucuri de viață așa cum trebuie, așa cum a fost menit să fie.

Poți începe de luni, de mâine sau chiar acum. Succes!

Travel with no fear,

A.

*Thank you Dada for your pics. **The first pic is from google.