Din vamă de la Satu Mare și până în Austria, în Obertauern, sunt în jur de 870 de km pe care i-am făcut dintr-un foc cu mașina.

Cu schiurile și plăcile după noi, abia am așteptat să ajungem ȋntr -una din cele mai frumoase stațiuni de schi din Austria și timp de șapte zile să uităm de toate și să ne dăm pe cele mai frumoase pârtii de aici.

Pentru iubitorii de sporturi de iarnă, Obertauern este o stațiune extrem de frumoasă, cu 100 de kilometri de domenii schiabili cu piste pentru începători (61% albastre), avansați (35% roșii) și profesioniști (4 % negre) ce garantează să satisfacă toate gusturile și nevoile celor care vor să își petreacă perioada de iarnă într-un mod activ.

Harta pârtiilor din Obertauern.

Atunci când ești prea obosit, ți-e foame sau pur și simplu vrei să faci o pauză pentru a-ți recăpăta energia și puterile, te poți opri ușor la unul din restaurantele de pe pârtie, pe care le găsești la aproape orice punct terminus al telecabinei/gondolei.

Punctul nostru preferat de oprire pentru un vin fiert și o gustare – while on the slopes – a fost la intersecția telecabinelor Seekareckbahn, Panoramabahn și Hochalmbahn (o poți găsi ușor în partea stângă a hărții pârtiilor de mai sus). Uite aici de ce.

Prețurile pentru telescaun și gondolă diferă în funcție de ce pachet dorești să îți alegi și cât timp vrei să schiezi. Prețul pentru două ore pe pârtie este de 28 Euro pentru adulți și 14 Euro pentru copii. Noi ne-am luat un skipass pentru 6 zile, fără întrerupere, care ne-a costat 240 de Euro de căciulă, ce includea și domeniile schiabile aflate la 15 km de Obertauern, la Grosseck Speiereck din Mauterndorf. Întreaga listă de prețuri pe zile și sezoane o găsești dând click aici.

Obertauern este o stațiune de schi plină cu hoteluri, restaurante și magazine dedicate sporturilor de iarnă. Aici găsești nici mai mult nici mai puțin de 25 de Apres Ski ( baruri unde toți se adună pentru muzică, bere și distracție). Foarte aproape de pârtii și de hoteluri poți alege între locuri mai liniștite sau mai zvăpăiate, cu oameni ce dansează în clăpari sau boots, cu vinul fiert în mână pe piesele lui Abba.

Nu ai cum să ajungi în Austria la ski și să nu încerci Gluhwein-ul (vinul fiert), Apfelstrudel mit Vanillasauce(ștrudel cu mere și sos de vanilie), Wurst mit Pommes ( carnat cu cartofi prăjiți) și Gulashsuppe (supă gulaș). Există o mare varietate de mâncăruri și pentru vegetarieni, de la supe până la pizza și mâncăruri locale.

Restaurantul care ne-a cucerit pe noi și unde am luat în mod frecvent masa este Alpenhotel Tauernkonig situat la baza parcărilor P3 si P4. O supa și un ceai sau vin te costă în jur de 10 Euro, iar pentru o pizza delicioasă cu brânză de capră și spanac plus o apă plată am plătit undeva la 13 Euro. Prețuri accesibile pentru orice buzunar.

  Cazarea în Obertauern o găsești la tot pasul. Stațiunea e practic împânzită de hoteluri și pensiuni gata să îți satisfacă și cele mai înalte cerințe. Spa-uri, piscine cu apă termala și centre wellness te așteaptă să te relaxezi după o zi frenetică pe pârtie. Prețurile variază în funcție de cerințe și stele: de la 30 de euro și până la 200 de Euro pe noapte.

Dacă ești începător, nu trebuie să-ți faci nicio problemă pentru asta.

In Obertauern sunt mulți specialiști într-ale sportului de iarnă,

gata să te învețe și să-ți pună bazele sportului pe care îl preferi.

Există foarte multe școli cu monitori atât pentru schi, cât și pentru snowboard.

Pentru profesioniștii și iubitorii de pow-pow / powder / pulvar  există un punct de întâlnire Freeriding Checkpoint unde te poți avânta pe cărările nebătătorite și abrupte pe care complexul le pune la dispoziție.

Pentru iubitorii de adrenalină și libertate în Obertauern vei găsi multe oportunități de a ieși de pe pârtii și a te da printre stânci și brazi, ca mai apoi să revii în aria de siguranță în doar câteva minute. Aici poți exersa chiar și câteva sărituri mici cu schiurile sau snowboardul.

Dacă dorești să te cronometrezi pe pârtie, sunt locuri special amenajate unde poți afla cu ce viteză maximă te dai sau pârtii unde poți concura cu alți iubitori de adrenalină.

Munții din Salzburg au o energie aparte pe care ți-o transmit involuntar. Este o sursă de inspirație atât pentru cei tineri cât și pentru cei în vârstă, fie ei localnici sau vizitatori. Am rămas foarte surprinsă de numărul mare de familii cu copii, dar și de oameni cu o vârstă onorabilă, peste 60 de ani, care se dădeau pe schiuri/snowboard.

Cultura sportului de iarnă este foarte dezvoltată aici, așa încât ştrumfi ce abia umblă în picioare sunt puși pe schiuri și învățați de mici cu frigul, zăpada și sportul, iar găști de bunici și bunicuțe care coboară încetișor sau în viteză pârtiile sunt demne de admirat. Chapeau!

Viața se împarte în două tipuri de lucruri, spune scriitoare Caitilin Moran, cele care sunt nemaipomenite la un moment dat și cele care sunt îngrozitoare la aceea vreme, dar care mai apoi se transformă în impresionante anecdote.

Și asta așa e. Se spune ca orice lucru memorabil care ți s-a întâmplat vreodată se încadrează ȋntr-una din cele două categorii. Snowboard-ul cu siguranță se înscrie la cea de pe urmă sau cel puțin așa l-am simțit eu, pe pielea mea. Pe genunchii mei pictați în minunate culori de vânat-mov-negru-verzui-gălbui. Asta până „m-am făcut eu mare”. 🙂 

A meritat?  – Hell, yeah!! A meritat fiecare chin, căzătură, durere și încercare fără izbândă și aș lua-o de la capăt oricând, în aceleași condiții. E cel mai minunat și intens sentiment pe care-l pot avea iarna, în condiții de ger și zăpadă.

Una peste alta, n-aș putea să mă opresc iarna atâta timp cât vara circul cu o medie de 100 de km la oră, așa că iarna am hotărât să nu-mi stric media și o să o țin undeva la ușor peste 60. Bineînțeles, numai pe pantă în jos, alunecând pe snowboard! 🙂

Happy snowboarding / skiing everyone!

Love,

Alexandra

Sharing is caring ♥