170 de km am făcut cu mașina din Torre del Mar până în singurul teritoriu britanic de peste mări: Gibraltar. Am așteptat tot drumul să văd stânca ”The Rock”. Undeva în copilărie citesem despre Gibraltar și istoria lui zbuciumată și abia am așteptat să văd teritoriul din sudul Peninsulei Iberice, dependent de Marea Britanie.
“Să stai la semafor să treacă avionul” e o chestie pe care nu o întâlnești în fiecare zi, iar asta se datorează drumului principal ce duce spre frontieră și care se intersectează cu pista aeroportului. Astfel, acest drum trebuie închis de fiecare dată ce aterizează sau decolează vreun avion.

De cum am intrat în Gibraltar mi-am dat seama că toate erau construite și aranjate în așa fel încât să folosească la maximum fiecare metru de pământ (sau mai bine zis stâncă). Aceasta se înalță pe o bună bucată din teritoriul Gibraltarului (care are 6 843 de km pătrați) și are o înălțime de 426 de metri.
Aici se circulă cel mai mult pe străduțe cu sens unic și puține sunt drumurile cu dublu sens, iar dacă nu ești atent la sistemul de navigație riști foarte ușor să te învârți în jurul muntelui până să nimerești strada pe care o vrei.
Mi-a plăcut mult la capătul Gibraltarului: locul unde Oceanul Atlantic se întâlnește cu Marea Mediterană, iar spectacolul oferit de zecile de nave îți oferă un peisaj desprins din Discovery Channel.
Străzile înguste și labirintice ce intră și ies din stâncă, iar casele construite unele în altele îți răpesc pur și simplu privirea. Casele construite în genul acesta sunt tipice localităților de pe coastă, des întâlnite în Italia și Grecia, dar cel mai interesant la casele din Gibraltar erau garajele, construite ori sub casă ori deasupra ei.


 

Gibraltarul nu este un loc doar pentru turiști, ci mai degrabă e ca un stat mic în care un rol important îl au băncile, portul și bijuteriile. Aici e ca și cum intri într-o țară Liliputană foarte vie și colorată.

Se simte de la distanță că face parte din UK, de la stilul ușilor până la drumuri și clădiri; de la steagul pe care îl vezi aproape oriunde întorci capul și până la însemnele coroanei, de la istoricele cabine britanice de telefon și baruri cu nume precum “Lord Nelson” până la cutiile poștale roșii, cu însemnele regale. Gibraltarul e parte din UK, iar britanicii au făcut să pară că așa ar trebui să fie. Nu-i de mirare că spaniolilor nu le-a prea plăcut și e amuzant să vezi că au evitat să pună indicatorul cu ieșirea de pe autostradă către Gibraltar, iar dacă nu ai un sistem de navigație sau nu ai mai fost pe-acolo, îl ratezi cu siguranță.

  O vizită în Gibraltar nu ar fi completă dacă nu ai întâlni celebrii rezidenți: macacii Barbary.

Cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut ca să ajungi să vezi macacii e sa găsești un loc de parcare. Na asta, e o întreagă aventură! Dacă vrei să mergi în Gibraltar, încearcă să iei autobuzul, căci altfel o să îți simți mașina cumva legată de gât. ( Băieții ce blochează roțile sunt foarte activi, iar amenda este de 80 de lire.)

Prima senzație pe care am avut-o când am văzut maimuțele a fost de frică. Mă gândeam că pot fi și periculoase la o adică. E greu să știi ce îi trece prin cap unui om , darămite unei maimuțe…

 Nu pot să spun că am văzut nenumărate maimuțe în viața mea (mă refer la maimuța ca animal ) dar nonșalanța cu care stăteau la fotografii și indolența pe care o aveau față de oameni m-a șocat. Nici vorbă să fie speriate! Era foarte clar cine e șeful acolo pe stâncile Gibraltarului și cine erau intrușii.

Dacă te gândești că Gibraltar are o panoramă superbă de jos de la suprafața pământului, și chiar și de pe mare, așteaptă până ai să-l vezi de deasupra! 20 de Euro costă telefericul care te duce până în vârful stâncii unde poți vedea cele mai impresionante priveliști! Vei avea o ocazie unică să vezi două continente, două părți de apă și trei țări dacă ai noroc de zi senină. Dacă ești sportiv și preferi să o iei pe jos îți va lua aproximativ o oră din centrul orașului și până sus pe stâncă. Intrarea în parc costă 2 lire.

Am ajuns înapoi în Spania cât ai zice pește, sau cel putin așa mi s-a părut, însă tot cu gândul la minunatele priveliști ce ne-au tăiat respirația.

Spania, te iubesc de la primele tale 24 de grade de când am aterizat…

Gibraltar…tu nu ești mai prejos…

SFATURI UTILE:

⇒ In Gibraltar se conduce pe partea dreaptă, nu pe partea stângă ca și în UK.

⇒ Moneda folosită este lira, dar se acceptă și euro.

⇒ Două locuri principale pentru a lua cina sau pentru a gusta viața de noapte: Casemates Square si Ocean Village.

⇒De văzut: World War II Tunnels, Europa Point, National Art Gallery, the Irish Town, Cable Car’s Top Station, Dolphin Safari.

⇒ De neratat: scufundări și pescuit.

⇒ Nu hrăni maimuțele! Ai grijă de lucrurile personale și nu-ți flutura aparatul foto sau telefonul mobil prin fața lor pentru că se pot enerva și pot deveni agresive.

⇒ Dacă vrei să stai la plajă poți alege între 6 plaje superbe: Sandy Bay, Catalan Bay, Eastern Beach, Western Beach – plajele cu nisip; Camp Bay and Little Bay – plajele stâncoase;

⇒ Cum să ajungi aici:  1. Cu mașina. Din Spania o iei pe șoseaua N340 sau pe autostrada A7 (Cadiz-Malaga) și deviezi pe N351 cu direcția La Linea.

2. Cu avionul: zbori la Malaga, Jerez sau Sevilla, iar de acolo ajungi în Gibraltar cu mașina. Singurele zboruri care aterizează direct în Gibraltar sunt cele din Marea-Britanie și Maroc.

3. Cu trenul:  din Franța sau Spania.

⇒Mâncarea tradițională: fish & chips

Sharing is caring ♥

Love,

A.