Bună dimineața, Belgia!

M-am dat jos din avion cu o față adormită și târând bagajele după mine am inspirat în piept cu putere aerul răcoros al dimineții de marți. Am ajuns în Bruges de dimineață și cu pași timizi am înaintat spre ieșire căutând chipul zâmbitor al prietenei mele, care mă aștepta nerăbdătoare. Ne-am cazat rapid și am pornit în căutarea timpului pierdut, al zecilor de râsete, povești, dorințe neîmpărtășite din ultimii 3 ani în care nu ne-am mai văzut.

Where to go? Tell me so…

In Brugge poți să te plimbi cu harta în geantă, să te lași purtată pe străduțele înghesuite și frumoase fără nicio frică că te vei pierde. E prea micuț si prea frumos să te rătăcești în acest oraș medieval care mi-a depășit cu mult așteptările.

De la gară până în centrul istoric o poți lua la pas, nu faci mai mult de 25 de minute, iar dacă vrei să faci puțin sport poți închiria o bicicletă pentru 12 € de persoană. M-a surprins marea de biciclete peste care am dat (bătrâni, tineri și copii pe biciclete) puzderie de turiști și m-am tot întrebat cum de poate să aibă atâta viață și suflet un orășel asa de micuț?

Mi-a adus cu drag aminte de Colmar și Eguisheim, cele două orășele de basm din provincia franceză Alsacia, cu fațade vesele, căsuțe colorate ca de turtă dulce, parcă deprinse din poveștile lui Andersen. Așa e și Bruges. Colorat, vesel, vibrant.

Poate fi destinația perfectă pentru o escapadă de weekend, pentru că în două-trei zile poți să vezi cele mai importante lucruri cu care acest oras se mândrește.

Capitala culturală a Belgiei. Bruges este situat în provincia Flandra de Vest, din regiunea Flandra și este orșsul care a fost desemnat capitala culturală a Belgiei în anul 2012. Fie că ești amator de istorie, arhitectură, artă, un gurmand aparte sau un romantic incurabil, acest orășel nu va dezamăgi pe niciunul dintre voi.

Ce e de văzut/făcut?

Piața Centrală, Piața Markt și Piața Burg (de neratat: Biserica Sfântului Sânge- Heilig).

√ Pentru o panoramă extraordinară asupra orașului, îți recomand să urci în turnul Belfry din piața mare. Cu o înălțime de 83 de metri, 10 € pentru acces și 366 de trepte pe care trebuie să le urci până în vârf, turnul îți va da o experiență pe cinste și o altă priveliște asupra acestui oraș desprins parcă din cărțile poștale.

√ Pentru poze frumoase fă o plimbare pe meterezele Bruges Vesten care înconjoară aproape tot orășelul vechi.

√ O plimbare cu barca pe canalele din Bruges te va face să intri într-o atmosferă veche, de poveste, de pe vremea construirii orașului și îți va arăta o altă față a Bruges-ului.

√ Pentru iubitorii de bere, nu e de ratat un tur în centrul orașului la fabrica de bere Brouwerij De Halve Maan, unde îți va fi prezentată istoria și afacerea unei familii ce duce această tradiție de 6 generații încoace. Se fac tururi zilnice și ți se oferă gratuit un pahar de bere blondă Brugse Zot.

√ Vizitează unul dintre cele mai vechi spitale din Europa: Old St.John’s Hospital. Acesta se află pe strada Mariastraat, nr. 38.

√  Pentru doar 4 € poți vedea cum obișnuiau oamenii să traiască pe vremuri și ce lucrau la Muzeul Folk Life, de pe strada Balstraat, nr.43.

√ In toate duminicile de vară te poți delecta cu spectacole de tango oferite de Clubul de Tango din Bruges în piața de pește Vismarkt.

Stadhuis a fost vechea primărie din Bruges și este una dintre cele mai vechi clădiri din Belgia, ce te va surprinde cu stilul său ușor gotic, cu turnulețele și statuile conților de Flandra.

 

Ce e de mâncat?

√ Cele mai bune gofre le găsești la Chez Albert, pe strada Breidelstraat, nr 16.

√ Pentru degustătorii de bere pubul ‘t Brugs Beertje, de pe strada Kemelstraat, nr. 5 oferă clienților și turistilor peste 300 de tipuri de bere.

Ciocolateriile sunt cu sutele aici. Am avut impresia că sunt chiar mai multe decât am putut să văd în Bruxelles și cu greu te lasă să ajungi în piața Markt pentru că nu ai cum să treci pe lângă ele fără să intri să deguști ceva bun și dulce. Pentru a învăța mai multe despre cum este făcută ciocolata, dar și despre istoria ei, nu uita să treci pe la Choco-Story, pe strada Wijnzakstraat, nr.2. Intreaga experiență te costa 8 €.

√ Pentru gurmanzii care iubesc coastele nu e de ratat restaurantul all-you-can-eat Bones, de pe strada Sint-Jacobsstraat, nr. 7.

√ O delicioasă și fierbinte ciocolată la pachet(chocolate to-go) o găsești la The Chocolate House, de pe strada Mariastraat,

nr. 1.

Pe bună dreptate Bruges a fost catalogat drept cel mai frumos oraș din Belgia, un loc în care m-aș reîntoarce cu drag oricând. Am plecat de aici cu o mare bucurie în suflet, căci nu doar o reîntâlnisem pe prietena mea bună, ci tocmai descoperisem un oraș incredibil de frumos. Singura neplăcere a fost aceea a faptului că ziua nu are mai mult de 24 de ore.

Pe curând, Bruges!

Love,

A