Marocul e o țară surprinzătoare; e genul de loc de la care nu știi niciodată la ce să te aștepți. Totul ți se pare întors pe dos și primul instinct e ori acela de adaptare imediată, ori de a fugi mâncând pământul.

In articolul de față am strâns toate informațiile și sfaturile pe care eu le consider importante și care cred că te vor ajuta, odată ce te gândești să ajungi în Maroc. E foarte important să știi la ce să te aștepți și să fii cât de cât pregătit.

Cu toate suișurile și coborâșurile îți spun din start că merită sută la sută să ajungi pe tărâmul marocan, cel puțin o dată în viață. Eu m-aș întoarce și a doua, și a treia oară, cu atât mai mult cu cât acum știu la ce sa mă aștept și cum să percep toată cultura asta unică cu haosul ei colorat și cum să mă descurc în anumite situații.

1.     Ia-ți haine adecvate!

Se spune că îmbrăcămintea nu e foarte importantă, că deși e o țară predominant musulmană, marocanii sunt obișnuiți cu turiștii, mai ales în ultimii ani, așa că îmbracă-te cu ce te simți bine și confortabil. Și eu spun același lucru: să te îmbraci cu ce te simți bine și confortabil, însă, deși nu e o țară la fel de conservatoare precum celelalte țări arabe, îți recomand să te îmbraci în așa fel încât să le respecți cultura.

Asta înseamnă fără fuste scurte, decolteuri periculoase sau topuri cu vedere la buric. Regulile nu sunt chiar atât de stricte, însă ca femeie, vei simți că ești în vizorul bărbaților chiar și toată acoperită. Și crede-mă, chiar nu-ți dorești să fii sexy acolo, într-o țară musulmană, in care statutul femeii nu e cel de femme fatale.

2. Ai grijă la escrocherii!

În Marrakech, lupta pentru supraviețuire pare mai acerbă decât oriunde altundeva. Din același motiv, localnicii încearcă să te stoarcă de bani din orice și cu orice preț. Pentru că sunt atât de multe străduțe întortocheate și labirintice, șansa de a te pierde este foarte ridicată.

Mulți marocani te urmăresc și te întreabă dacă te-ai pierdut, sau vor să-ți arate calea spre Jemma-El Fna, însă totul e  doar o înșelătorie. Vor să te încurce și mai mult, iar apoi să îți ceară bani să te scoată în piață sau la vreun drum principal. În 15 metri, două persoane diferite ne-au arătat piața Jemma-El Fna atât la dreapta, cât și la stânga noastră.

Ideea e să nu te arăți pierdut și să nu pleci urechea la ce ți se spune. Zâmbește-le și continuă mai departe pe drumul tău, până la urmă, tot vei „ieși la suprafață”. Sunt și câteva însemne pe ziduri, sau afișe spre Jemma-El Fna, iar dacă memoria și orientarea te ajută și ele puțin, nu ar trebui sa-ți fie prea greu. Nu te lua după indicațiile primite fără ca măcar să le ceri, de genul „Drumul ăsta e închis” sau „Ia-o pe aici spre Jemma-El Fna”.


O altă înșelătorie, la care noi am picat ca fraierii, a fost cea cu tăbăcirea și vopsirea pieilor. Ne-am căscat gura din greșeală că vrem să ajungem acolo, și pac, un vânzător l-a strigat pe altul ce “cică trecea pe acolo și îi era în drum” și ăla ne-a ghidat spre The Tanneries. Deja ne îndepărtasem destul de mult de Jemma-El Fna și trecuserăm dincolo de străzile bătătorite de pașii turiștilor și totul începea să fie mult mai ostil.

Ni s-a zis de mai multe ori că doar o dată pe an vin berberii să-și lucreze pieile și că e un adevărat spectacol. Bineînțeles că nu era niciun spectacol, nici măcar locul nu era spectaculos precum cel din Fes.

 După toate astea, tipul ne-a cerut 25 de Euro pe un ton amenințător, plata pentru că a dat din gură fără ca nimeni să-l întrebe nimic. I-am spus că nu avem bani. Doar nu eram nebuni să-i dăm 25 de euro pentru nimic. A început să fie și mai nervos și să zbiere să îi dăm banii acum. I-am zis să vină cu noi la bancă să scoatem bani dacă vrea (știam că va refuza – căci în centru sunt mulți polițiști) și am scos câteva monede locale din buzunar pe care i-a luat și a plecat. Asta este una dintre poveștile cu care marocanii escrochează turiștii, iar pe cei mai slabi de îngeri chiar îi execută.

Din cauza asta, întotdeauna e bine să ai câteva monede locale nesemnificative în buzunar care te pot scoate din impas.

3. Banii cash fac legea.

În Maroc ai nevoie de pașaport, iar moneda folosită este Dirhamul Marocan. Îți recomand să îți schimbi banii odată ce aterizezi, direct din aeroport. Nu uita să păstrezi chitanța, altfel nu-ți vei putea schimba banii înapoi, în moneda ta locală. În Medina sunt multe ATM-uri, în caz că rămâi fără bani, însă nu toate cardurile sunt acceptate. Again, nu uita de chitanță. Nu te baza pe card, pentru că în Marrakesh sunt foarte puține locuri în care îl poți folosi. 90% îți cer bani cash, iar cardul e acceptat doar în restaurantele luxoase și locurile mai de vază.

10 Dirhami Marocani = 4,18 RON

4. Poate fi surprinzător de frig.

Da, știu. Mulți dintre noi când se gândesc la Maroc, au în minte doar deșert cu nisip fin și galben, palmieri și cămile. Ei bine, există și tabloul ăsta, dar nu e peste tot așa. Peste zi poate fi destul de cald, însă seara temperaturile scad drastic, așa că ai grijă să-ți  iei și ceva mai gros cu tine.

Mi-ar fi prins bine o geacă mai groasă și o bluză mai călduroasă, căci am cam suferit seara de frig, atât în Marrakech, pe Valea Ourika, cât și în Essaouira. Maybe next time. 🙂

5. Nu-ți uita ochelarii de soare!

În Maroc, ochelarii mei de soare fumurii au fost cel mai bun accesoriu pe care-l puteam lua cu mine. Și aici nu mă refer doar la faptul că mi-a protejat ochii de razele solare, ci că mi-a permis să mă plimb în voie printre sutele de magazine și tarabe, fără să fiu asaltată cu nemiluita de vânzători, comercianți și tot felul de oameni care te abordează pe stradă. Dacă nu ai contact vizual cu ei, se vor retrage și te vor lăsa în pace. Crede-mă, chiar au un mare efect!

6. Negociază totul!

Vei fi surprins să afli că în Maroc prețurile nu sunt deloc mici, ba chiar piperate, concurând la greu cu prețurile europene. Asta doar pentru turiști, desigur. Chestia asta nu mi-a plăcut deloc, ba chiar m-a enervat. In multe locuri, inclusiv muzee, autobuze și restaurante sunt două tipuri de prețuri. Prețuri pentru marocani și prețuri pentru turiști. Ca și cum, dacă ei ar veni la noi, noi le-am da o cafea de 3 ori mai scumpă pentru că…nu sunt români. Bullshit. Nu de puține ori prețurile pentru turiști fiind ca cele din Paris.

În bazar, totul e o negociere. Nu te gândi să oferi jumate din preț și să crezi că ai făcut o super negociere, pentru ca ei știu asta și îți vor cere de 4 ori mai mult. Și dacă cumperi la o treime din prețul cerut și tot e scump. Nu uita, negociază tot, fără rușine! Până la urmă, și asta e o artă.

7. Evită apa de la chiuvetă!

La câte am văzut prin Marrakech cred cu convingere că marocanii au un stomac de fier, care macină tot. Pentru turiști însă, treburile nu stau chiar așa, de aceea recomand să eviți apa de la chiuvetă ( pe lângă mâncarea gătită în locații insalubre) și să bei doar apă îmbuteliată. Și nu de fițe îți zic asta. Eu chiar și de la cea îmbuteliată nu m-am simțit prea bine, pot să zic că are și un gust mai ciudat, dar probabil că nu e doar de la ea, ci și de la ceaiul de mentă care nu fusese fiert suficient. „Noroc” că am început să mă simt rău în ultima zi în Maroc și mi-am revenit abia la o săptămână după ce am ajuns acasă.

8. Nu da bani pe poze cu maimuța sau cu șerpii!

Piața Jemma-El Fna este sufletul Marrakech-ului, locul care mustește de lume, mâncare, vânzători și dansatori. Pe lângă aceștia două scene m-au deranjat foarte tare. Maimuțicile legate de gât cu un lanț gros și șerpii „adormiți” cu care cruzii lor stăpâni încercau să stoarcă bani de la cine apucau. Îmblânzitorii de șerpi alergau și puneau turiștilor șarpele pe după gât, iar apoi le cereau bani.

Fugeau și după cei ce făceau poze și filmulețe de la distanță și le cereau bani, iar dacă turiștii refuzau se țineau de ei până își ștergeau pozele din telefon. Tre să recunosc, de maimuțici mi-a fost cel mai milă. Le trăgeau de lanț cu cruzime, și le împingeau cu bota. Te rog, nu-i încuraja pe stăpânii lor și nu te poza cu ele.

9. Întreabă înainte să faci poze.

Marocul este o țară extrem de ofertantă pentru iubitorii de fotografie. Ai poza și-n stânga, și-n dreapta, și-n sus, și-n jos. Totul e interesant și fermecător, de la străduțe, oameni și până la felul în care sunt aranjate magazinele. Cu toate acestea, cel mai bine e să întrebi înainte de a face o poză. Foarte mulți marocani sunt deranjați de acest lucru, mulți dau din cap în semn de refuz, alții îți cer bani în schimbul unei poze, unii te înjură, însă alții îți zâmbesc frumos.

10. Descarcă aplicația Maps.me

Este cea mai utilă aplicație pe care am folosit-o în Maroc, ce-şi folosește baza de date și semnalul GSM și nu are nevoie de conectare la internet. Cu ajutorul aplicației am ieșit din cele mai întortocheate străduțe, și chiar dacă părea că se blochează uneori, asta era doar din cauza zidurilor înalte ce blocau semnalul GSM. Așteaptă câteva secunde, își va reveni. Aplicația îți permite să-ți vezi locația și te ghidează pas cu pas până la adresa unde trebuie să ajungi. Genială!

11. Ce limbă vorbesc?

Marocanii vorbesc araba, berbera, franceza și mai nou engleza. Mai demult era destul de greu să te descurci în limba engleza însă, datorită fluxului extrem de mare de turiști din ultimii ani, mai toți marocanii o rup și pe engleză. Un mare plus dacă știi și franceza.

12. Vinerea – Zi Sfântă

Maroc este o țară preponderent musulmana, așa că ziua liberă și sfântă pentru ei este Vinerea. Atunci o să găsești aproape toate magazinele și punctele de atracție închise. Ai grija să nu nimerești în țară în timpul Ramadan-ului, atunci când până și restaurantele, magazinele, centrele comerciale sunt închise.

13. Care e cea mai bună perioada de vizitat?

Primăvara ( lunile aprilie și mai) este considerată perioada cea mai bună pentru vizitat, cu temperaturi blânde, fără zăpușeala sau frig extrem. La mijlocul lui aprilie am vizitat și eu Marocul, însă dacă m-aș duce a doua oară aș alege chiar sfârșitul lui aprilie, început de mai. Vara (lunile iulie și august) atinge temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Dacă iubești căldura excesivă, poți alege și această perioadă de călătorit.

14. Viza

Românii nu au nevoie de viză pentru a vizita Marocul. Tot ce au nevoie este un pașaport valabil cel puțin 3 luni de zile. Perioada maximă pentru ședere în Maroc este de 90 de zile.

15. Filmările cu drona

Dacă cumva te gândești să faci ceva filmări mai spectaculoase, cu drona, ia-ţi gândul de la ele. Dronele, indiferent de dimensiune și de tipul lor, îți vor fi confiscate la vamă. Noi am fost percheziționați și întrebați de dronă doar la ieșire. Am fost cam surprinși, ce-i drept, la asta nu ne-am așteptat!  


Dacă plănuiești să mergi și tu în Maroc și ai alte întrebări la care cauți răspunsuri, nu ezita să-mi lași un comentariu sau să-mi trimiți un email prin formularul de contact. Dacă mi-e cu putință, te ajut cu drag!

Sharing is caring ♥

 

Multe alte informaţii și aventuri din MAROC le găsești în articolele următoare:

11 locuri de neratat în Marrakech

Marrakech, Maroc – sau cum poți primi o palmă atunci când aștepți cel mai dulce sărut! 

Valea Ourika – escapada GENIALA din Marrakech!

Essaouira: Micul PARADIS al Marocului!