Când mi-a ajuns la urechi propunerea de a ajunge în Malaga, în sudul Spaniei, nu pot să spun că am sărit în sus de bucurie. A fost ceva de genul…”ok…let’s see.”

Cumva, în mintea mea, auzisem de atât de multe ori de Spania, de numărul mare de români care trăiesc în Spania, de Spania-n sus și Spania-n jos încât nu mai trezea nici un fel de dorință nebună sau curiozitate maximă.

Fusesem deja de câteva ori în Barcelona, prin nordul Spaniei, Madrid, o dată în Malaga și …cam atât. Ce e drept, mai vreau să merg să descopăr multe locuri din Spania, cu atât mai mult cu cât am rămas efectiv șocată în ultima mea vacanță aici. Să-ţi explic.

Am ajuns pe aeroportul din Malaga după o cursă directă de pe Cluj și aproape 3 ore în aer. Nimic mai simplu.

Din aeroport nici nu știu cum am ajuns direct în mașina închiriată și de aici în patul confortabil de la Timax Holiday Home, căci era deja 11 seara și oboseala de peste zi se făcea deja simțită.

A doua zi, Malaga all the way through…

Poza mea preferata din Malaga.

Am trecut de câteva bulevarde imense, străjuite de palmieri înalți și privirea mi se blocase cumva în aceeași direcție: spre esplanada lungă și superbă pe care tineri de toate vârstele alergau, unii își plimbau cățeii, alții se dădeau pe role, iar alții, cu spatele la mine, păreau cufundați în albastrul misterios al mării.

Ceva e ciudat aici. Da, ceva …nu e la locul lui. Nu îmi dau seama ce, dar o să aflu. Anyhow, toată imaginea asta a unei vieți tihnite, a perfecțiunii unui oraș, mi-a dispărut instantaneu din fața ochilor, căci mașina a luat-o la dreapta și am fost înghițiți de pământ, în parcarea subterană de lângă celebra strada Larios.

Am urcat repede scările spre exterior, spre cerul de un albastru nepătat de nori și m-am simțit ca și cum ieșeam din adâncul mării, tânjind după o gură de aer și de viață.

Pe unde să o iau? Am mai fost o dată pe aici, știu, dar acum vreau să văd totul, din nou. Nu am gândit de două ori, n-am rostit nimic cu voce tare, ci am lăsat instinctul să mă ia și să mă ducă. Și m-a dus…

Strada Larios

Încărcată de istorie, Malaga e genul de oraș cosmopolit, portuar, care îmbină excelent vechiul cu noul, ceea ce ȋi și dă un vibe aparte, pe care nu l-am mai descoperit nicăieri altundeva. Mai demult, Malaga era doar o portiță prin care ajungeai în cele mai frumoase stațiuni de pe Costa del Sol, la plajă și mare.

Printr-o administrare excelentă a orașului-port, Malaga a ajuns astăzi o destinație de top. Un oraș viu, vesel, pozitiv, tihnit, ofertant, pentru toate gusturile.

Street art

Este unul dintre cele mai însorite orașe ale Spaniei, cu un cer cu soare care strălucește aproximativ 300 de zile pe an și învăluie orașul în căldură și lumină, ce îl transformă atât de ușor ȋntr-un loc din care nu ai mai pleca.

…m-a dus pe vestita alee Larios, locul ideal pentru a începe descoperirea orașului, căci de aici am întâlnit o ramificație de străduțe și piețe care te duc în toate părțile orașului.

Pe strada pavată Marqués de Larios, nici nu mi-am dat seama când am fost furată efectiv de ritmul și nebunia de aici. Sute de magazine, buticuri, restaurante și terase amenajate cochet în mini-piețe la intersecția străduțelor și turiștii, localnicii, vânzătorii ambulanți, mimii și muzica de stradă completau perfect locul ăsta care mirosea din toate părțile a vacanță, a relaxare!

Strada pavată Larios

Cum să nu-mi placă? Cum să vreau să plec de aici? Am I crazy?

Am continuat să înaintez pe strada Larios și culmea, ceva magie, ceva supranatural, interstelar, intergalactic m-a lovit sigur, căci nici o dorință de a colinda magazinele nu mi-a trecut prin cap. Pur și simplu mergeam așa, cu mersul bălăngănat – e mersul ăla de vacanță în care ai uitat de toate și de toți- și mă bucuram de fiecare clipă.

Da! Asta e! Asta tre’ să fie! Am descoperit ce mi se părea așa ciudat: Toata lumea era liniștită, veselă, zâmbitoare, senină, tihnită! Nu știi ce-i aia? Nu vezi la tine în oraș? Pe stradă? Hai în Malaga, hai aici să vezi că nu vorbesc lemne.

Dar vorbesc spaniola și, ajunsă la intrarea în una dintre cele mai frumoase biserici, Iglesia del Sagrado Corazon, am cerut un bilet și un ghid audio, de-ăla de pus după cap, și am pășit într-o altă lume.

Atâta atenție la detaliu, atâta sculptură, atâtea tipuri de materiale, atâta opulență și atâtea uși imense (eu iubesc ușile) nu am mai văzut nicăieri. Stăteam cu gura căscată și cu ochii în toate părțile și chiar și ghidul audio am uitat să-l mai pornesc.

Cu toate astea, am furat cu mult entuziasm ceva răspunsuri la întrebările din capul meu de la ghidul lângă care am ajuns, semn că nu-s chiar tabula rasa la germană și că am mai avansat un pic. Cu privirea în tavan și c-o ureche la ghid am aflat ce e cu toată plasa aceea de deasupra, de pe cupole, pusă, de fapt, pentru a repara infiltrațiile ce s-au strecurat în acoperiș.

Iglesia del Sagrado Corazon

Am continuat să explorez orașul și după ce am ieșit din biserica, unde, trebuie să recunosc, a fost o pauză răcoroasă și binevenită, după plimbarea și căldura de afară.

Aici s-a născut Picasso, dar și celebrul actor Antonio Banderas, iar unele dintre cele mai căutate locuri din Malaga sunt muzeul Picasso- cu toate picturile sale- și teatrul Cervantes, unde a pășit Banderas pentru prima dată pe o scenă.

În centrul vechi al Malagăi se odihnește fortăreața Alcazaba, construită de mauri, transformată azi ȋntr-un muzeu arheologic, pe care nu ai cum să o ratezi dacă ajungi aici.

Malaga port.
Fericire in Malaga.

Cum să vezi orașul?

Există foarte multe modalități prin care poți descoperi toate locurile frumoase din Malaga și ce e bine de știut e că poți alege dintr-o mare varietate.

Dacă ești genul care închiriază mașină, ca să ajungi repede dintr-un loc în altul, parcarea nu va fi o problemă căci sunt foarte multe parcări subterane unde îți poți lăsa mașina, contra cost bineînțeles.

Pe lângă descoperitul Malagăi pe jos, poți alege să te plimbi cu autobuzul, autobuze turistice, biciclete, Segway, taxiuri sau căruțe trase de cai.

Eu l-am descoperit la pas, pe jos, dar recunosc că aș fi încercat și bicicleta sau Segway-ul.

Ce să mănânci?

Mâncarea în Spania este absolut fenomenală, nu degeaba dieta Mediteraneeană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, depășind-o chiar și pe cea a japonezilor, și e bogată în ulei de măsline, nuci, fructe, legume și cereale, precum și un consum moderat de pește și pui.

Eu îți recomand să încerci din plin toate preparatele din pește și fructe de mare, căci aici sunt proaspete și gătite delicios.

MALAGA, I’m yours,

M-ai cucerit, from head to toe!

Esplanada si palmieri.

Sharing is caring.