El Torcal de Antequera este un loc unic la care am ajuns după ce am vizitat frumosul și istoricul oraș Antequera.

Dacă Antequera mi-a mers direct la suflet, cu monumentele și bisericile gotice din secolul XVI și din Epoca de Bronz, despre Torcal de Antequera aproape că nu-mi găsesc cuvintele să explic ce am simțit când am ajuns aici.

La doar 13 km de Antequera și 45 de km nord de Malaga, El Torcal face parte din unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Europa.

Sute și mii de pietre așezate și parcă sculptate în cea mai interesantă formă, toate la fel, unele peste altele, creează un loc uimitor, ce parcă a fost desenat pe calculator.

Orașele Antequera și Malaga sunt despărțite de micul lanț muntos Sierra del Torcal pe care se întinde superbul parc al rocilor.

Torcalul este constituit din roci calcaroase ce și-au avut originea pe fundul mării, în perioada Jurassic, acum 150 de milioane de ani.

Sedimentele, prin acțiunea de cimentare a sărurilor au fost ridicate de către forțele tectonice la mai mult de 1000 de metri de nivelul mării. Mai târziu, o serie de fracturi au generat fisuri și au dus la eroziunea și scufundarea acestor fisuri ce au dus acum la acele alei sau “coridoare”.

Anyway, prin tot procesul acela complicat ce a început acum sute de milioane de ani, s-a creat Torcal de Antequera, locul ăsta fabulos și perfect pentru iubitorii de hiking și minunății naturale.

Există trei rute pentru cei care vor să exploreze Torcalul la pas: una verde, una galbenă și una roșie. Pentru a proteja fauna și flora de pe ruta roșie, cea de 4.5 km, aceasta poate fi accesata doar cu un ghid alături, altfel este interzis de vizitat.

Ruta galbenă (de 1,5 km) și verde (de 3 km) sunt rute deschise oricărui vizitator și pot fi accesate fără nici un ghid. Am luat-o și noi la pas sărind pe pietroaie și bolovani, printr-un labirint de roci pline de vegetație.


Cred că am stat undeva la 3 ore tot minunându-ne și fotografiind incredibilul peisaj și m-am felicitat pentru instinctul de a-mi lua bocancii în picioare în acea zi, căci am luat-o și noi pe una din rutele accesibile, amândouă circulare, ce te întorc înapoi la Centrul pentru vizitatori și la parcare. 

Cât costă?

Accesul în Parcul Natural El Torcal de Antequera este gratuit și e deschis non stop.

Cum ajungi aici?

Pentru că vizitasem Antequera înainte, eu am ajuns la Torcal de Antequera din Antequera, ținând-o spre Villanueva de la Concepción și El Torcal, printr-o vale muntoasă cu un peisaj absolut superb, pe A-7075. Deși aveam și GPS-ul pornit, e destul de ușor să ajungi la El Torcal urmărind semnele de pe marginea drumului până la indicatorul Torcal Alto Visitor Center, unde o iei la dreapta… and there you go.

La plecare, am luat-o pe alt drum, spre Malaga.

Dacă vii dinspre Malaga spre El Torcal trebuie să o ții pe A-45, direcția Cordoba-Sevilla-Granada, până la ieșirea Casabermeja. După ce ieși pe autostradă pe la Casabermeja, o ții pe A-7075 până la Villanueva de la Concepción. De aici, trebuie să o ții pe direcția și indicatorul cu Antequera până ce ajungi la același indicator cu Torcal Alto Visitor Center

Locul ăsta e …A -WA -WI- WA!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ti-am zis că Andaluzia e plină de locuri bestiale, nu?! 

 

 

 

Sharing is caring ♥