Trebuie să mergeți în Antequera! E o minunăție de oraș! ne spune Gabi la telefon și îmi și notez numele orașului direct în Notes, dornică să descopăr cât mai mult din frumoasa Andaluzie.

Andalucia, m-a cucerit. E o minune de regiune! De la mare la munte, dintr-un oraș interesant în alt oraș și mai interesant. Nu te poți plictisi aici. Efectiv nu ai cum!

In fortăreața Alcazaba.

Antequera este unul dintre cele mai vechi orașe din Andaluzia, nu degeaba se încadrează în topul orășelelor istorice de vizitat, cu un castel maur în vârf, băi romane, biserici gotice, fântâni din perioada Renașterii și turnuri cu clopote în stil baroc.

O plimbare prin Antequera e ca o plimbare pe care o faci cu mii de ani în urmă. Vezi istorie și respiri istorie.

Orașul cu căsuțe albe, tipic Andaluzian, parcă e poză de vedere, cum trimiteam pe vremuri și abia așteptam ca destinatarul să o primească ca să vadă ce frumos e locul în care am ajuns.

Antequera de la inălțime.

În vârful orașului, pe un deal, stă cocoțată o fortăreață maură la care am ajuns luând-o prin Plaza de San Sebastian, urcând scările ciudate și interesante din Cuesta de San Judas, iar apoi intrând pe sub un arc imens, Arco de los Gigantes, construit în 1585.

Cuesta de San Judas.
Arco de los Gigantes.

Am intrat în fortăreața Alcazaba plătind 8 euro la intrare, preț în care aveam inclus și ghidul audio despre fiecare părticică din fortăreață și despre toata istoria ei.

Alcazaba.
Scările ce duc spre Curtea Armelor.
Priveliște din turnul fortăreței.

Ne-am plimbat prin Curtea Armelor, prin turnul Torre del Homenaje și am ajuns chiar și unde se trăgea clopotul din turlă, considerat de o importanță extremă la acea vreme căci de aici se anunțau veștile bune, orele de rugăciune, dar și apropierea unui pericol.

Torre del Homenaje, după Torre Calahorra din Gibraltar, este cel mai înalt dintre turnurile musulmane din Andalucia. Antequera se vede în toată splendoarea ei de aici din turn, unde ai o priveliște de 360 de grade.

In grădina fortăreței.
Salutare din Alcazaba!

La picioarele fortăreței se înalță falnica Colegiata de Santa María la Mayor, o biserică-colegiu, cu o fațadă renascentistă și coloane de piatră ce datează din secolul al XVI-lea și care m-au uimit peste măsură. Se zice că e prima biserică de stil renascentist din Spania, dar cu toate astea nu se oficiază liturghii înăuntrul ei, ci concerte și expoziții de artă.

Colegiata de Santa María la Mayor.

Antequera este renumită pentru numeroasele clădiri istorice și biserici gotice din regiune (are peste 30 de biserici), dar cea care mi-a plăcut cel mai mult și mai mult și din fața căreia nu-mi venea să plec este Colegiata de San Sebastián.

La întoarcerea de pe fortăreața Alcazaba m-am oprit pentru încă o jumătate de oră aici, peste drum, unde, sorbind dintr-un fresh proaspăt de portocale nu-mi puteam dezlipi ochii de pe arhitectura impresionantă a bisericii.

Colegiata de San Sebastián.
Piața San Sebastian.

Piața San Sebastian este înconjurată de clădiri impresionante precum casa Bouderé, biserica San Sebastián și Arco de la Paz.

Antequera este fix centrul Andaluziei pentru că aici, în piața San Sebastian, se află kilometrul zero marcat printr-o coloană inscripționată.

Din păcate, foarte mulți turiști nu ajung să viziteze Antequera pentru că mulți nu știu despre orașul asta incredibil de frumos, aflat la doar 62 de km nord de Malaga.

Arco de la Paz.
La plimbare prin Antequera.
Casa Bouderé

Un alt punct de atracție e la Pena de los Enamorados, sau Piatra Îndrăgostiților, o stâncă ce seamănă extrem de bine cu fața unui om (indian), pe care nu ai cum să nu o vezi odată ce te apropii de Antequera. Legenda spune că stânca se numește așa după ce un cuplu de îndrăgostiți, ce au fost luați prizonieri, s-au aruncat din vârful ei ținându-se de mâini. How cheesy is that?

Vreo entuziasmată in turn și in spate Pena de los Enamorados.

Regiunea Antequera are unul dintre cele mai fabuloase parcuri naționale din întreaga Spanie, numit El Torcal de Antequera, aflat nu departe de oraș, la doar câțiva km. Pentru El Torcal am pregătit un articol special, căci doar o poza nu e suficientă pentru a marca frumusețea parcului.

Antequera e așa…ca o mică bijuterie a Andaluziei, un loc încărcat de o fascinantă și lungă istorie (încă din Epoca Bronzului), de cultură, artă și frumos. E atât de frumos, liniștit și cochet orășelul
ăsta, încât nu aș mai fi plecat de aici.

Sharing is caring.