Croația. Europa de sud-est. August, cu pletele-n vânt.

Cânt tare cât mă țin plămânii o celebră piesă de pe Youtube, acompaniată de Flaviu, că doar ducem concertul la un alt nivel, pe două voci, spre exasperarea celor care ne aud în căștile de motor. 


Titus, încearcă să nu-ți aduci aminte de cântec și să sari peste fraza de mai jos. 😛 


Cumva piesa prevestește locul în care o să ajungem, căci “ca o apă cristalină” (dă pe Youtube) din capul nostru se materializează prea bine, prea frumos… la Plitvice. Dar până acolo…

E dulcele gust al libertății pe care-l simțim în toate celulele corpului. Zâmbim și râdem prostește, facem glume peste glume, cântăm, ne bucurăm de vreme și simțim cu adevărat că trăim. Da, asta-ți aduce motorul. Toate feeling-urile astea la un loc, înmulțit cu… infinit.

Zâmbesc din multe motive. De la motor, de la concediu, de la soare și…de la Croația.

Iubesc țara asta.

Ii iubesc oamenii, mâncarea, locurile, atmosfera, marea și cerul. Cred că e una dintre cele mai frumoase țări din Europa, o destinație fantastică pe timpul verii.

Dacă vorbim de mâncare să știi că peștele și fructele de mare proaspete sunt gătite în fel și chip, de la pate de ton, supă de pește și până la friptură de ton. Delicioșenii nemaipomenite!

Stânga sus: Pate de ton cu pâine prăjită cu ulei de masline; Dreapta sus: Risotto cu cerneală de sepie și fructe de mare; Dreapta central: Platou cu fructe de mare și cartofi; Stânga jos: Risotto cu fructe de mare și rosii; Dreapta jos: Calamari cu sos alb.

Lacurile Plitvice

Asta e prima destinație care-mi vine în minte de fiecare dată când sunt întrebată “Ce să vizitez în Croația?”.

Lista este foarte lungă, dar în topul ei se află de fiecare dată  Parcul Național Lacurile Plitvice.

Aici, la Plitvice, pășești pe o bucățică de rai.

E cevarupt din paradis.

Cireașa de pe tort.

Ca-n sânul lui Avram.

Gândește-te la ceva tare de tot, incredibil de frumos…no, aia e.

Nu cred că o să pot potrivi cuvintele în așa fel încât să înțelegi cât de frumos poate fi, fără să fii ajuns aici. Sper să mă ajute pozele.

Am stat aproape o oră la coadă pentru bilete, asta după ce am parcat motorul sub niște brazi, la umbră. Era foarte cald și bâțâiam din picioare de nerăbdare să o iau din loc prin bătrânul parc croat, știind că oricum nu îmi va ajunge nici o zi întreagă să mă bucur de cei 300 de kilometri pătrați pe care se întinde uimitorul Plitvice.

Noi, motoriștii, am avut noroc, căci am putut urca motoarele pe bordură, la umbra copacilor, parcare gratuită, iar în plus de asta am putut să ne schimbăm și să lăsăm echipamentele, căștile moto și ce aveam de valoare într-un container de lângă, ce se închidea cu lacăt.

Data trecută am stat în jur de 3 ore și am vizitat doar o mică parte, din lipsă de timp. Mi-a părut rău atunci să plec așa repede și a fost, pe lângă Zeljava, în vârful listei cu locuri de vizitat atunci când am pregătit excursia din vară.

Am început să prind drag de locul ăsta, încă de la prima vedere. Îți dai seama cât de entuziasmată am pornit prin parc văzându-mă iar aici, cu biletul în buzunarul din spate, de am început efectiv să alerg și să țopăi pe scările de lemn și pământ, pe potecile îmbrățișate de ramurile copacilor și din stânga și din dreapta.

Printre ramuri și frunze, și soarele strălucea parcă mai mândru. Nu știu cum să-ți spun, dar odată la ceva timp simt așa, o chemare a naturii și o explozie în interior, de fericire că ajung ȋntr-un loc anume.

Crede-mă că nici măcar aglomerația, jungla asta urbană care parcă se mutase aici în parc, nu mă făcea să îmi iau privirea de la frumusețea parcului.

Zeci de cascade mici și mari, în partea de sus și în partea de jos a parcului, se scurgeau unele într-altele, printre vegetația de un verde crud și o apă atât de turcoaz, de parcă era photoshopată direct din calculator.


Era un spectacol natural ce ni se desfășura în fața ochilor, în orice parte alegeam să ne plimbăm. Râuri, lacuri, cascade, plante, flori, trasee de hiking. Toate la un loc.

Planul ingenios de construcție al potecilor de lemn fix prin mijlocul lor, te aduceau și mai aproape de natură și de comoara pe care croații au prezervat-o și dezvoltat-o atât de inteligent. 

Am sărit peste rădăcinile groase ale copacilor ce răsăreau ici și colo din pământ, m-am dat cu barca dintr-un capăt în altul al parcului și firește că am făcut foarte multe poze și filmări, iar expresia cea mai auzită a fost “wow”.

Există locuri în care ajungi și ești tare dezamăgit pentru că nu e ceea ce te așteptai, pentru că nu e ceea ce ai văzut acasă în pozele de pe net. Ei bine, dacă marketingul bate uneori frumusețea unui loc, Lacurile Plitvice depășesc cu desăvârșire orice campanie de marketing, pentru că frumusețea locului nu prea poate fi imortalizată fidel în nicio poză.

Toate pozele din acest articol sunt doar încercări de a surprinde spectaculozitatea lacurilor și a naturii, iar dacă te-am convins să ajungi și tu aici, mă declar pe deplin mulțumită.

Info și sfaturi:

*Lacurile Plitvice sunt împărțite în două categorii: Lacurile de Sus (Upper Lakes) formate din 12 lacuri și Lacurile de Jos (Lower Lakes) formate din 4 lacuri. Parcul are două intrări, iar prețul unui bilet în perioada cea mai aglomerată în care am fost noi, între 1 iulie -31 august, este de 250 de kuna/ 34 de euro de persoană. In acest preț sunt incluse călătoriile cu barca, o călătorie cu trenulețul (la întoarcere), asigurare medicală, 36 de km de cărări pentru drumeții și 22 de km de potecuțe de-a lungul lacurilor.

*Nu-ți arunca biletul după ce ai intrat în parc! Există câteva puncte de validare în care ți se cere să-l arăți, de exemplu la urcarea în barcă.

*Parcarea e gratis pentru motociclete, iar pentru mașini e 7 kuna (sub 1 Euro) pe oră.

*Un lucru foarte important de care trebuie să ții cont, asta dacă nu vrei să pierzi timp degeaba, e să ajungi de dimineață la bilete, pentru a nu sta ore în șir la coada atunci când ajung autocarele arhipline de turiști.

*Plănuiește o zi întreagă aici, să vizitezi în tihnă, și nu uita să-ţi iei încălțăminte comoda, sport.

*Ia-ți mâncare și apă cu tine. Sunt foarte multe locuri special amenajate în care poți lua prânzul, pe lângă restaurantele din parc, unde preturile sunt mai piperate.

*Reguli de conduită: Nu ai voie să rupi florile sau copacii, să înoți în zona de Parc National, să arunci gunoi pe jos, să pescuiești, să faci foc de tabără sau să hrănești peștii.

*Există nenumărate hoteluri și campinguri în apropiere unde te poți caza. Noi, pentru că nu am avut rezervat nimic dinainte, am găsit cazare undeva la 20 de km de Plitvice. Rezonabil, zic eu, dacă ești cu motorul. 😛

Sharing is caring ♥