În Lugano, Elveția, poți ajunge cel mai rapid și direct (dacă vii dinspre Austria-Liechtenstein) prin Pasul San Bernardino, aflat la 2065 de metri altitudine – o nebunie pentru împătimiții de senzații tari, dar și pentru turiștii dornici să-și facă un selfie ȋntr-un alt decor.

Lăsând Feldkirch-ul în spate, am trecut prin Vaduz, capitala Liechtenstein-ului, și am intrat în Elveția în nici 5 minute. :))

Jumatatea mea stanga in Elvetia, jumatatea dreapta in Liechtenstein. 🙂

Pasul montan din Alpii elvețieni leagă văile Hinterrhein și Mesolcina dintre cantoanele Thusis și Bellinzona (Ticino) și îmbină armonios porțiuni joase cu bucăți abrupte și spectaculoase.

Pasul a fost folosit încă de pe vremea romanilor, fiind principalul drum rapid de transport al merindelor cu ajutorul catârilor. Trecătoarea a dat undă verde vehiculelor pe roți de prin anul 1770, iar drumul a fost îmbunătățit considerabil între anii 1821 și 1823.

Odată cu deschiderea tunelului San Bernardino, care îți permite să o tai direct prin munte, fără să mai treci prin zecile de curbe amețitoare, traficul de pe Pasul San Bernardino s-a fluidizat mult, astfel încât vei da doar de motocicliști împătimiți după adrenalină sau turiști dornici să admire frumusețea naturii și a drumului.

Nici nu am fost surprinsă să aflu că, la cât e de frumos, pasul a fost inclus ȋntr-unul din episoadele faimosului show Top Gear, în care cei trei prezentatori britanici încercau să descopere care este cel mai frumos drum din lume pe care să conduci.

In vârful pasului se află un restaurant unde poți opri și servi o băutură caldă sau ceva de mâncat, ȋntr-un peisaj de vis. La o asemenea altitudine, temperaturile sunt destul de scăzute și vara, iar chiar dacă soarele strălucește pe cer, vântul aspru te face să îți cauți involuntar o șapcă și să îți închei până sus fermoarul de la geacă.

Peste drum de restaurant, Alpii par că și-au creat o formă după o matriță doar de ei știută, iar la poalele lor se întind pe o suprafață largă, sute de pietricele puse una peste alta de localnici și turiști care au vrut să-și lase o amprentă trecătoare în decorul halucinant al naturii.


Altitudine: 2065 m                                                                                        • Lungime: 60 km

                                  •Închis între lunile noiembrie și aprilie                                                                        • Înclinare maximă: 10 %

Pic credits: @carcrazyfool.

 Pentru cei care doresc să admire o parte din natura impresionantă cu care a fost înzestrată Elveția, dar și pentru cei care caută noi rute superbe pentru mașină sau motor, atunci Pasul San Bernardino nu e de ratat.

De aici și până în Lugano ne-au mai rămas de făcut aproximativ 80 de km frumoși și sănătoși prin minunata Elveție până la următoarea destinație din vacanța noastră.

Pe curând!

Love,

Alex.

Sharing is caring ♥