Am vizitat Bruxelles-ul de câteva ori până acum și e genul de oraș cu un farmec aparte, în care mereu mă întorc zâmbind și caut să descopăr ce nu am văzut ultima dată.

Aici, în capitala Belgiei, lucrurile parcă o iau pe repede-înainte sau dimpotrivă, parcă totul se derulează încet de tot, cadru după cadru, lăsându-ți posibilitatea de a trăi fiecare moment la maximum.

De data aceasta am ajuns în capitala Belgiei îndreptată, de fapt, spre un cu totul alt oraș din apropiere, unde urma să vedem concertul legendarului Rod Stewart. Totuși, având cazare în mijlocul Bruxelles-ului, nu am avut cum să nu explorez din nou împrejurimile și să mă las transpusă cumva ȋntr-un alt spațiu, un loc al cartofilor prăjiți cu ketchup rulați ȋntr-un con de ziar și mâncați cu poftă în centrul vechi… Voie buna, veselie si zambete pana la urechi.

Bruxelles e un oraș plin de viață, vibrant, un oraș în care monotonia și plictisul sunt cuvinte necunoscute și neacceptate de niciun vocabular. Cel puțin, așa îl vad eu. Am auzit de nenumărate ori ca Bruxelles este un oraș plictisitor, dar cred că e văzut și catalogat așa doar de către oamenii cu adevărat plictisiți. 


Dacă ajungi aici trebuie să vezi:

1.      Piața Mare din Bruxelles (Grand Place de Bruxelles)

Este un loc de neratat odată ce ajungi în capitala Belgiei, datorita frumuseții sale arhitecturale. Toate clădirile datează din secolul XVII, iar detaliile impresionante îți vor capta cu siguranță atenția. Trebuie să vezi primăria (o clădire de 96 de metri înălțime, cu statuia de 3 metri a Arhanghelului Mihail), Maison du Roi (Casa Regelui) -deși nu a stat niciodată vreun rege aici- și Casele breslelor. Nu te sfii să intri pe porțile greoaie și încărcate de istorie ale clădirilor, vei găsi în spatele lor cafenele și baruri în care vei descoperi o impresionantă arhitectură interioară.


2.    Manneken Pis sau “Omulețul pișăcios”

Il vei găsi foarte aproape de Piața Mare, la intersecția străzilor Chene și l’Etuve și simbolizează lipsa de respect și independența spiritului belgian. Circulă multe legende despre Omulețul pișăcios- care are peste 750 de costume, păstrate în Casa Regelui, vis-a-vis de primărie și care a fost votat în nenumărate rânduri drept unul dintre cele mai dezgustătoare puncte de atracție din lume.


3.    Vizitează târgul de purici ( Marche aux puces de Bruxelles)

In fiecare sâmbătă poți să vizitezi târgul de purici, de unde îți poți achiziționa haine, accesorii vintage și nu numai. O parte haotică a capitalei, unde vei găsi lucruri handmade ale localnicilor, cărti poștale vechi, rame și fotografii din vremuri apuse, păpuși de pe vremea lui “Pazvanti” și câte și mai câte. Merită să treci pe aici, chiar și numai în plimbare. 

Adresa: Place du Jeu de Balle 23, Vossenplein 23, 1000 Brussels


4. Galeriile Regale St. Hubert

Le găsești în centrul Bruxelles-ului și e un loc perfect pentru cumpărături. Articole de marochinărie, bijuterii, genți, ciocolată, delicioasele macaroons – merită să treci pe aici chiar și doar în plimbare.


5. Unul din cele mai interesante și unice lucruri din Bruxelles, e arta stradală a benzilor desenate, ce o întâlnești pe zeci de clădiri de aici. Tin Tin, Gaston, Marsupilami sunt doar câțiva din cei ce apar în arta picturii stradale, realizată într-un mod fascinant de detaliat.

6. Ia-ţi un tur ghidat. Poți alege să vezi Bruxelles-ul plimbându-te pe jos, dându-te pe bicicletă, dintr-un autobuz sau chiar din mașini de epocă. Vei găsi aici tururi private, cele din categoria lux, tururi despre arhitectură, istorie, mâncare, bere , tururi ghidate pentru copii și multe altele. Click aici pentru a-ţi alege turul dorit. Noi am închiriat o mașină din aeroport de aici și am ales varianta cu pe josul. 🙂 


7. In materie de gastronomie, cu siguranță nu e locul în care să ratezi o bere bună, o ciocolată belgiană și delicioasele goffre/waffles. Bruxelles-ul m-a făcut să uit complet de dietă și văzându-l pe Titus cum mănâncă cu poftă celebrele waffles cu ciocolată, mi-am zis f*$C the diet și m-am aruncat fără regrete pe delicioșeniile cu ciocolată și banane. Le găsești cam la orice colț de stradă, însă eu îți recomand Maison Dandoy pentru cele mai bune waffles făcute din ingrediente naturale; o afacere de familie cu un slogan excelent We want to make your senses twinkle and dance.

Adresa: Rue au Beurre, 31, 1000 Bruxelles – chiar în Grand Place (Piața Mare)

8. Dacă ești un fan al muzeelor sau dacă vremea ploioasă de afară te face să vrei să devii unul, aici găsești o grămadă de muzee interesante de vizitat: Muzeul Parlamentului European, Expoziția Atomium, Muzeul Orașului, Muzeul Horta, Muzeele Regale de Arta Frumoase, Muzeul Regal pentru Africa, etc. Click aici pentru a vedea toate muzeele, intrări, orar și prețuri.


Unde stai?

În materie de cazare, trebuie să știi că nicăieri nu e mai bine ca în centru. Cel puțin aici, în capitala Belgiei. Ajungi cu ușurință, pe jos, în orice punct central și deh, chiar simți că faci parte din orașul asta. Ii simți ritmul, vibrația, agitația și calmul deopotrivă. Noi am stat pe strada Antoine Dansaert din bunăvoința moldovencei mele dragi, Aurelia, care ne-a lăsat cheile apartamentului său. In caz contrar, ne alegem cazările de pe Motonest, Booking și AirBnb.


Lucruri interesante de știut despre Bruxelles:

*Populația capitalei este formată din străini în proporție de 70%

*Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare punct de vânzare a ciocolatei, din lume.

*Galeriile Regale St. Hubert au fost primul shopping mall acoperit din lume, deschis în anul 1847.

*Belgienii beau în medie, 150 de litrii de bere de persoană pe an.

*Pe toata durata anului vei găsi aici concerte, festivaluri, evenimente și tot felul de atracții interesante care nu te vor plictisi cu siguranță.

*Orașul este casa a 40 000 de angajați din Uniunea Europeană și  a 4 000 de angajați NATO.

*Există mai mult de 800 de tipuri de bere de vânzare în Bruxelles.

*Celebra actriță Audrey Hepburn s-a născut aici.  

 

Bruxelles-ul e un fel de capitală a lumii… un loc în care nu ai cum să te simți străin sau dat la o parte. Un loc al tuturor. 

 

 

 

Never stop exploring,

 

 

 

 

Sharing is caring ♥