Cu Salzburg la 100 de km de Obertauern, era imposibil să nu ne luăm o zi întreagă de la snowboard pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase orașe europene, cunoscut drept “orașul lui Mozart”.

Am ajuns aici în prima zi din an, 1 ianuarie 2018, și sper să fii dat tonul unui an plin de calatorii, în țări și locuri nemaivăzute. Orașul era împânzit de turiști, vizitatori și localnici și nici nu am ajuns bine că deja simțeam vibrația locului și cum făceam deja parte din scenariul ritmat al Salzburgului așa că am parcat mașina într-una din parcările subterane din centru și am luat-o la pas.

Dacă ajungi cu mașina, nu-ți fă probleme, vei găsi peste 30 de parcări subterane sau garaje în care să o lași fără nici o grijă. (Undeva la 10 euro pe zi și 1 euro pe oră în funcție de locul de parcare) .

Ce poți face, într-o singură zi, în Salzburg?

Vizitează Fortăreața Hohensalzburg

Una dintre cele mai interesante atracții ale orașului este Fortăreața Salzburg (Hohensalzburg Fortress) de la înălțimea căreia poți admira priveliști încântătoare asupra orașului. Poți ajunge aici cu funicularul aflat la baza castelului. Acesta urcă la fiecare 10 minute, iar ca să ajungi sus îți ia doar un minut. Dacă ești ambițios poți să ajungi și pe jos, îți va lua în jur de 20 de minute.

Ia-ți cardul Salzburg

Cu cardul Salzburg ai intrarea gratuită și acces la muzee, la locul de naștere a lui Mozart, Schloss Hellbrun și la toate tipurile de transport în comun, discount-uri la concerte și evenimente culturale cât și la anumite excursii prin împrejurimi. Costă 25 de Euro pentru o zi și e extrem de accesibil având în vedere că doar intrarea la casa lui Mozart costă 11 Euro. Cumpără-ți online cardul de aici.

Foto: @salzburg.info

Vizitează Mirabellplatz

Mirabellplatz este o grădină superbă, în centrul orașului și locul în care s-a filmat bine-cunoscutul film Sunetul muzicii (Sound of music). Grădinile sunt desprinse din povești, în special vara!

Bea o bere.

Unde altundeva ai putea să te bucuri de o bere bună, ca la ea acasă? Augustiner Bräu este cea mai mare berărie din Austria ce se întinde pe o suprafață de 5000 m², are o grădină de vară de 1400 de locuri și se găsește în Monchsberg, într-o veche mănăstire. Berea este extrasă din butoaie uriașe de lemn și servită în căni/carafe de piatră. Cu o tradiție ce dăinuie încă din 1621, pentru iubitorii de bere este un must-see place unde poți încerca berea austriacă și degusta mâncăruri regionale. Important de știut: se deschide în timpul săptămânii doar de la ora 15:00.

Plimbă-te prin centrul vechi.

**pe jos

Altstadt este inima orașului Salzburg. Împânzit cu sute de magazine și case colorate, este locul perfect unde să-ți faci cumpărăturile, dar și să te plimbi doar, să deguști produse tradiționale.

Aici găsești deliciosul pretzel original, precum și felurite alte variațiuni ale covrigului, cu nucă, ciocolată, mac, brânză, etc.

**sau cu trăsura

Fă o plimbare cu The Sound of Music Tour BUS!

Recunosc că am văzut filmul Sunetul Muzicii de cel puțin 5 ori până acum, iar când am fost mică era filmul meu preferat, însă pentru că am pierdut mult timp vizitând alte atracții, nu am reușit să ajung în toate locurile consacrate după apariția filmului. Dacă ajungi în Salzburg și ești un mare fan al filmului, acum ai ocazia să îți iei un bilet pe autobuzul The Sound of Music Tour care te va plimba prin toate locurile minunate ce au creat scenariul celebrului film. Vei afla amănunte și informații din spatele cortinei despre film și actorii principali.

Lucruri interesante de știut:

Centrul vechi al Salzburg-ului (Altstadt) este recunoscut pentru minunata arhitectura barocă și a intrat în patrimoniul UNESCO în 1997.

Aici s-a născut celebrul parașutist și cascador, primul om care a sărit din stratosferă dintr-un balon cu heliu depășind astfel viteza sunetului, Felix Baumgartner.

*Faimoasa băutură Red Bull este originară din Salzburg.

*Întregul nume al muzicianului Mozart este Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. I know, you can smile too. 🙂

 

Deși Salzburg e un oraș de mici dimensiuni pe lângă celelalte mari orașe europene, are un farmec aparte dat de multitudinea de atracții, muzee, poeți, muzicieni celebri și trasee montane. Este un oraș care vibrează de energie, artă și cultură la fiecare pas.  Merită vizitat cu orice ocazie!

Alexandra

 

Sharing is caring ♥